Predsjednik Vlade o pojavi kravljeg ludila u Hrvatskoj

Premijer Ivo Sanader poručio je hrvatskoj javnosti da nema potrebe za zabrinutost u slučaju da se i analizom iz Velike Britanije potvrdi slučaj kravljeg ludila u Hrvatskoj, jer će hrvatska Vlada reagirati odlučno kao što je reagirala u slučaju ptičje gripe.

KIŠINJEV 17. veljače 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader poručio je hrvatskoj javnosti da nema potrebe za zabrinutost u slučaju da se i analizom iz Velike Britanije potvrdi slučaj kravljeg ludila u Hrvatskoj, jer će hrvatska Vlada reagirati odlučno kao što je reagirala u slučaju ptičje gripe.

"Naravno da nam nije drago da se to dogodilo, ali kao što smo energično, odlučno i, sad se pokazalo ispravno, reagirali oko ptičje gripe, tako ćemo reagirati i oko kravljeg ludila, ako se potvrdi", rekao je Sanader danas odgovarajući na pitanja novinara za boravka u Moldaviji.

"Ako i jest, treba sačuvati hladnokrvnost, kao što smo to učinili i oko ptičje gripe. Hrvatska Vlada u svakom trenutku zna što treba napraviti. Ministar Čobanković je dobio nalog da zajedno sa svojim timom i stručnjacima učini sve što je potrebno da se izoliraju ti uzorci i da se sve napravi kako bismo spriječili štetu, (sveli je) na što je moguće manju mjeru", rekao je Sanader.

Ministarstvo poljoprivrede sinoć je objavilo da su tri testiranja u Hrvatskom veterinarskom institutu potvrdila sumnju da je jedna krava u Hrvatskoj oboljela od kravljeg ludila te da se konačni rezultat iz referalnog laboratorija u Waybridgeu očekuje u srijedu ili utorak.



Pisane vijesti