Predsjednik Vlade o rebalansu proračuna: Rebalans je jasna politička poruka Vlade da su reforme stvarno započele

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_o_rebalansu_proracuna_rebalans_je_jasna_politicka_poruka_vlade_da_su_reforme_stvarno_zapocele.jpg

„Prva i osnovna poruka je da i dalje kao država živimo iznad svojih mogućnosti“, rekao je danas na konferenciji za medije koja se održala u Banskim dvorima predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

„Rebalans je jasna politička poruka Vlade da su reforme stvarno započele, to su temelji procesa koji ćemo nastaviti idućih nekoliko godina“, nastavio je predsjednik Vlade. Kazao je da je procedura prekomjernog deficita je samo poticaj Vladi da ustraje u svojoj politici smanjivanja i deficita i javnog duga, ali to je prije svega politička odluka Vlade. „Rebalans je prije svega politička odluka“, rekao je i dodao da se, umjesto zaduživanja, Vlada opredijelila za smanjivanje potrošnje i deficita, a u ovoj godini to će biti oko 4 milijarde kuna. „Dakle, puno manje od onoga što je preporučila Europska komisija, ali to je predmet razgovora, pregovora i razlika u pogledu na problem između MMF-a i Europske komisije, koja nema isti stav kao MMF. Naglašavam, na kraju to je naša politička odluka“, rekao je premijer.

„Smanjivanje potrošnje će ići minimalno na teret građana, nema rezanja mirovina, plaća ili porodiljnih naknada, a smanjit će se plaće državnih dužnosnika za 6 posto, što je ukupno gledano vrlo mali iznos, ali je možda simbolički važno“, nastavio je predsjednik Vlade, dodavši da u rebalansu nema novog poreznog tereta za građane, a da je povećanje doprinosa za zdravstvo s 13 na 15 posto bilo nužno, jer je nažalost smanjenje bilo bez očekivanih učinaka na gospodarstvo u protekle dvije godine. „Našim dolaskom u Vladu, na samom početku smanjen je doprinos za zdravstvo, za oko 2,5 milijarde godišnje, što je u stvari stvaralo trajan deficit u zdravstvu, koji smo stalno morali sanirati. To smo zvali saniranjem dugova u zdravstvu, a radi se u stvari o krpanju gubitaka koji su bili neminovni u smanjivanju tog prihoda“, kazao je. Teret za poduzetnike zbog povećanja doprinosa će se probati kompenzirati nizom mjera, dakle ukidanjem parafiskalnih nameta, od kojih su mnogi već ukinuti, olakšavanjem investicija, poticanjem izvoza preko HBOR-a, da se više ne financiraju „tko zna kakve stvari, što se radilo zadnjih 15 godina, pri čemu ne kažem da je to bilo nezakonito, ali je svakako bilo nepotrebno“. HBOR će biti teren utakmice za izvoznu disciplinu koja je u stanju konkurirati izvozno, objasnio je premijer, kazavši da pritom misli i na turizam, i zaključio da će onaj tko izvozi biti privilegiran, to će biti pozitivna diskriminacija izvoznika i tome HBOR treba služiti.

„Doprinos za beneficirani mirovinski staž, koji je sve ove godine, od početka mirovinske reforme uplaćivan u II. stup, da bi se to onda, kad ti građani odu u mirovinu, vratilo u I. stup i država svojim novcem, dakle iz proračuna, jamčila za mirovine, je od početka bio promašaj“, kazao je premijer Milanović i objasnio da je to samo pridonijelo „da društva za upravljanje mirovinskim fondovima ubiru naknadu za upravljanje za taj novac, što je zakonito, ali nema smisla“.

Predsjednik Vlade objasnio je da je cilj rebalansa da u prvoj godini ne bude preradikalnih mjera, a to je i stajalište MMF-a, koje bi išle na štetu gospodarstva. Na kraju je kazao da je rebalans ima minimalne izravne negativne učinke na građane, umirovljenike i zaposlenike, ali da ima moralnu potrebu naglasiti da zaposlenici, ljudi koji primaju plaću u državnom proračunu, u javnom sektoru, primaju sigurnu plaću. „I dalje ukupno gledajući, koliko nas ima koji primamo plaću iz tog izvora, živimo iznad svojih mogućnosti. To treba smanjiti“, zaključio je premijer.



Pisane vijesti