Predsjednik Vlade o rebalansu proračuna: Što prije krenemo provoditi mjere, to će prije biti vidljivi učinci

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjeluje u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća.
 

Prije početka sastanka, u izjavi za novinare, upitan o proceduri prekomjernog deficita, premijer Milanović istaknuo je da je Hrvatska ušla u Europsku uniju u najnezgodnijem trenutku, imala je manje sredstava za likvidnost i velike troškove ulaska, dodavši da će Vlada nastaviti razgovore s Europskom komisijom o toj temi. Rekao je da je prilagodba od 2,3 posto BDP-a u prvoj godini, koliko je bila preporuka Europske komisije, ogromna. Istaknuo je da je rebalans proračuna donesen prije roka, koji je bio postavljen za travanj. „Išli smo ranije s rebalansom proračuna, da ne gubimo vrijeme. Što prije mjere krenemo provoditi, to će prije na prihodnoj i na rashodnoj strani biti vidljivi učinci“.

Govoreći o temi sastanka Europskog vijeća predsjednik Vlade rekao je da će glavna tema biti Ukrajina. Istaknuo je da je zadovoljan razinom jedinstva koju Europska unija ima u ovom pitanju. „Vrlo je komplicirano 28 država ujediniti oko zajedničkog stava“, rekao je.

Upitan o listi SDP-a za nadolazeće izbore za Europski parlament, premijer Milanović rekao je da će ona biti objavljena u subotu, nakon sjednice Glavnog odbora. „Izbor je težak. Ima malo mjesta kad je SDP u pitanju. SDP ima sedam mjesta od 11 na listi i nije ih jednostavno rasporediti. To je vrlo zahtjevan zadatak“.
 

Pisane vijesti