Predsjednik Vlade o slučaju Franak: Ono što može učiniti Vlada i Sabor to smo napravili, a sudovi rade svoj posao

Slika /Vijesti/2015/svibanj/14 svibanj/FAH-H4231694.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na dodjeli Međunarodne Karlove nagrade za ujedinjenu Europu u Aachenu.

Nagradu je dobio Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta. Dodjeli nagrade u Gradskoj vijećnici u Aachenu prisustvovali su brojni europski državnici, dužnosnici međunarodnih organizacija te raniji dobitnici Međunarodne Karlove nagrade.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon dodjele nagrade, predsjednik Vlade Milanović komentirao je preporuke Europske komisije objavljene u srijedu: „Hrvatska polako izlazi iz recesije. Zemlju smo zatekli u dubokoj recesiji i strukturnim problemima, a moja vlada zemlju izvlači iz recesije uz čuvanje socijalnog mira i uvođenje pravila, što je teško. Bilo mi je jako drago čuti povjerenika Moscovicia, učinili smo sve i ocjene su dobre. Vlada radi svoj posao, nije lako, ali očito je da idemo naprijed.“

Na pitanje o uvođenju poreza na imovinu, što je jedna od preporuka EK, predsjednik Vlade je odgovorio: „O porezu na imovinu ćemo razgovarati u godinama koje su pred nama.“

Predsjednik Vlade je komentirao i odluku Vrhovnog suda u slučaju Franak.

„Vlada radi svoj posao, predložila je i donijela zakon kojim je fiksirala tečaj švicarskog franka i zaštitila građene. Da nije, danas bi situacija bila puno teža. Vlada radi svoj posao, sudovi rade svoj posao. Ono što može učiniti Vlada i Sabor, to smo napravili, na tome sam se osobno angažirao, a ova odluka suda mi je zanimljiva, ona u drugoj dimenziji gleda taj ugovorni odnos i tumači kamatnu stopu. Dakle, Vlada svoje, sudovi svoje, rezultat je da će građanima biti lakše nego što je bilo ranije“, rekao je predsjednik Vlade Milanović.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zoran Milanović