Predsjednik Vlade o sporazumu s Velikom Britanijom: Ovo je veliki dan za Europsku uniju

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/18 veljače/sporazum.jpg

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković večeras je u Bruxellesu, nakon završetka sastanka Europskog vijeća na kojemu je postignut dogovor s Velikom Britanijom, odgovarao na pitanja novinara o značaju sporazuma. 

„Danas je veliki dan za Europsku uniju. Mislim da je svima bilo jasno da Europska unije, bez Velike Britanije, nije Europska unija. Ovo je veliki uspjeh za Uniju, a premijeru Cameronu želim puno uspjeha i nadam se da će britanski narod na referendumu glasati za ostanak u Europskoj uniji“, naglasio je predsjednik Vlade Orešković.

Upitan o tome može li postignuti dogovor za posljedicu ostaviti da hrvatski radnici koji odlaze raditi u drugu članicu Europske unije ostvaruju manje beneficije i socijalna prava od državljanina te zemlje, predsjednik Vlade odgovorio je:

„Kada je riječ o Velikoj Britaniji, mi još nemamo ista prava kao državljani drugih zemalja članica. Zakon će na kraju biti isti za sve koji su u EU. Ovo je jedan kompromis. Velika Britanija je tražila promjene i izazov je bio veliki - ostati ili izići iz EU. Mislim da je svima nama u interesu, pa i Hrvatskoj, da Velika Britanija ostane u EU.  Premijer Cameron je danas dobio platformu koju može predstaviti građanima Velike Britanije. To je na kraju pobjeda za sve.“

Na pitanje kada se može očekivati njegova odluka o predsjedničinoj inicijativi za smjenom šefa SOA-e, predsjednik Vlade Orešković odgovorio je da će o tome odlučivati po povratku iz Londona, te da će svoju odluku o gospodinu Lozančiću komunicirati u pravo vrijeme.

Predsjednik Vlade osvrnuo se je i na bilateralni sastanak s mađarskim kolegom Orbanom, naglasivši da su imali korektan, otvoren sastanak tijekom kojeg su razgovarali o investicijama u kojima bi i Hrvatska i Mađarska mogle imati zajedničke interese, poput pruge Rijeka-mađarska granica, LNG-u i drugim projektima u energetskom sektoru.

Izjavu predsjednika Vlade možete pogledati ovdje

Foto: Hina 
 

Pisane vijesti