Predsjednik Vlade Orešković: Gospodarski rast, smanjenje deficita i rješavanje javnog duga ključne Smjernice proračuna

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/25 veljače/DSC_6637.jpg

Predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić održali su danas nakon sjednice Vlade konferenciju za medije u kojoj su pojasnili prijedlog Smjernica za izradu državnog proračuna za 2016. godinu.

Predsjednik Vlade Orešković najavio je da će o smjernicama državnog proračuna razgovarati sutra s potpredsjednikom Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom.

Ministar Marić kazao je da je projekcija prihoda realna te da svi očekujemo da gospodarski rast u ostatku mandata ubrzamo. Uz ovu projekciju deficita možemo računati na stabilizaciju javnog duga odnosno njegovog udjela u BDP-u.
 
Odgovaravši na pitanja novinara ministar Marić rekao je da proračun nema istu strukturu kao prošlogodišnji, posebno važnim što se tiče rashodovne strane naveo je korištenje sredstava EU–a gdje se predviđa oko 450 milijuna kuna za sufinanciranje projekata i očekuje povlačenje do milijardu eura iz EU fondova. Mirovine se neće dirati kazao je i dodao da je predviđeno za ovu godinu 0.5% minulog rada. Jučerašnju izjavu i poruke MMF- ocijenio je ohrabrujućim i vrlo realnim.
 
Ministar je ponovio da je u proračunu osigurano 100 milijuna kuna poticaja za novorođenčad i demantirao da su ta sredstva povezana s poticajima za zapošljavanje. Vezano uz jučerašnji sastanak sa sindikatima naglasio je da su njihove reakcije bile očekivane te da je dijalog na temu plaća i sporazuma otvoren. Uz spomenute teme sindikatima je predstavljena i reforma sustava državne i javne uprave i politike plaća. 



Pisane vijesti