Predsjednik Vlade Orešković: HS Produkt s razlogom među najboljima na svijetu

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/srpanj/18 srpnja/Naslovna_Karlovac.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković posjetio je danas tvrtku HS Produkt u Karlovcu. Po dolasku je razgovarao s predstavnicima tvrtke, koji su mu predstavili tvornicu, a potom je obišao proizvodne pogone.

Premijer Orešković tom je prigodom poručio da Hrvatska s ovim proizvodima s razlogom konkurira na svjetskom tržištu te ocijenio da HS Produkt može biti primjer drugima. 

HS Produkt osnovan je 1991. godine, a proizvodni pogoni smješteni su u Karlovcu. Tvrtka je poznata po proizvodnji poluautomatskih pištolja i jurišne puške, koja je u službenoj upotrebi Ministarstva obrane RH. HS Produkt tvornica je s najmodernijom tehnologijom za proizvodnju pješačkog naoružanja te je jedna od tvornica s najvećom proizvodnjom pištolja u svijetu. Već niz godina najveći je hrvatski izvoznik u SAD te dobitnik priznanja „Zlatni ključ“ i nagrade „Zlatna kuna“. 

Po obilasku tvornice, premijer Orešković istaknuo je da je u međunarodnim kontaktima bio i osobno promotor proizvoda tvrtke HS Produkt, konkretno hrvatske jurišne puške, za koju se nada da će biti odabrana na međunarodnom natječaju za isporuku oružja francuskoj vojsci. Podsjetivši da je krajem svibnja u Parizu sudjelovao na Vijeću poduzetnika Francuska-Hrvatska, predsjednik Vlade rekao je da je tu prigodu iskoristio za komunikaciju s francuskim premijerom i drugima, jer je HS produkt u konkurenciji za nabavu sto tisuća pušaka za francusku vojsku i policiju, što je investicija od 300 milijuna eura. 

"Hrvatska je u konkurenciji sa svjetskim proizvođačima, oduševljen sam viđenim", rekao predsjednik Vlade te poželio HS produktu da što prije postigne godišnju kvotu od milijun komada proizvedenih pištolja. "Možemo konkurirati poznatom pištolju Sig Sauer ili talijanskoj Beretti, a mislim da smo ih već prestigli u tehnologiji, investiciji, viziji, ali i onom što je najvažnije - znanosti", dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Orešković kazao je da o svom ljetovanju više saznaje kroz medije. Što se tiče navodnih troškova ljetovanja, predsjednik Vlade rekao je da još nije vidio fakturu, ali i naglasio kako je uvjeren da njegova supruga, dvoje djece i on, koji je u tih par tjedana kroz vikend bio tamo, nisu potrošili koliko navode neki mediji te dodao da će sam pokriti troškove za svoju obitelj.  „Kao štićena osoba  imam i osiguranje, mislim da su tu i ti troškovi, makar ne znam, jer nisam vidio fakturu. Kad vidim fakturu pokrit ću troškove hrane i pića za moju obitelj, ali evo to čekam, fakturu“, rekao je predsjednik Vlade. 

Na pitanje o budućem angažmanu, premijer Orešković je rekao da je Hrvatskoj pomagao kroz neke investicije i u vrijeme prošle Vlade te da će i nakon ovih stečenih iskustva u politici pomagati Hrvatskoj koja ima golemi potencijal, iako ima i puno prostora za promjene i drugačiji rad. „Neću zatvoriti vrata, aktivirao sam se nakon što sam ostavio dobru plaću, svjetsku plaću, ostat ću tu, ostat ću u Hrvatskoj, apsolutno“, rekao je i dodao: "Tu sam, još ćete čuti za neke investicije, još radim, jer ja sam takav, to je moj DNK, ako mogu pomoći da se podigne naša investicijska klima, maksimalno ću se truditi i još ovaj tjedan ćete čuti za jednu jako pozitivnu investiciju i tako do kraja".


 

Pisane vijesti | Govori i izjave