Predsjednik Vlade Orešković s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/6 travnja/HBK_5.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je  danas u Banskim dvorima članove Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je  danas u Banskim dvorima članove Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, potpredsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đuru Hranića, porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutlešu te generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa. Sastanku su nazočili prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov i ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Razgovaralo se o predstojećem susretu premijera s papom Franjom u Rimu. Obostrano je istaknuta važnost postupka kanonizacije blaženog kardinala Stepinca. Predstavnici HBK izrazili su uvjerenje da će nedavno formirana mješovita komisija što prije završiti s radom.

Ocijenjeno je kako su odnosi između države i Katoličke Crkve dobri te je istaknuta dobra suradnja na socijalnom, kulturnom i obrazovnom planu. Posebno je naglašena važnost zajedničkog zauzimanja za hrvatski narod u susjednoj Bosni i Hercegovini što će biti jedna od tema na sutrašnjem susretu s papom Franjom.

Zaključno su obje strane izrazile spremnost da se crkvena i državna komisija redovito susreću kako bi što učinkovitije mogle rješavati pitanja od zajedničkog interesa.
 

Pisane vijesti