Predsjednik Vlade otvorio zapadni krak Istarskog ipsilona

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader svečano je danas pustio u promet zapadni krak Istarskog ipsilona, dionicu Medaki-Umag ukupne dužine 42 kilometra, u koju je uloženo 140 milijuna eura.

PULA, 3. lipnja (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader svečano je danas pustio u promet zapadni krak Istarskog ipsilona, dionicu Medaki-Umag ukupne dužine 42 kilometra, u koju je uloženo 140 milijuna eura.

Dovršenjem posljednje faze izgradnje Istarskog ipsilona, od Vodnjana do Pule, ovo će područje biti destinacija koja će na turističkoj karti Hrvatske i Europe privlačiti mnogobrojne turiste te postati jedan od zaštitnih znakova hrvatskog turizma, ocijenio je premijer Sanader.

Pritom je poručio kako se u Hrvatskoj živi europski u skladu s europskim vrijednostima.

Sanader je podsjetio da je Hrvatska u bivšoj državi bila zapostavljena i u prometnom smislu, što je potkrijepio riječima da je novac sedamdesetih godina umjesto za izgradnju ceste Zagreb-Split otišao za izgradnju pruge Beograd-Bar.

Istaknuo je također kako je otvaranjem zapadnog kraka Istarskog ipsilona ostvarena želja kojoj se u Hrvatskoj težilo desetljećima te najavio da će autocesta Zagreb-Split biti završena do konca lipnja.

Sanader je izrazio uvjerenje kako će sadašnja poluautocesta Istarskog ipsilona u perspektivi postati autocestom zbog velike frekvencije vozila.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta naglašava kako je Vlada u programu do kraja mandata osigurala milijardu kuna za prometnu infrastrukturu Istre.

Istarski ipsilon od velikog je značaja za turizam, zna li se da 90 posto turista u Hrvatsku dolazi cestom, pri čemu je zapadni krak Ipsilona jedan od glavnih pravaca ulaska gostiju iz zapadne Europe u Hrvatsku, naglasio je Kalmeta.

Istarski župan Ivan Jakovčić današnji događaj ocjenjuje poticajem za snažno jačanje konkurentnosti istarskog i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva čime, smatra, Istra i dalje ostvaruje ulogu regije lidera u ukupnom razvoju Republike Hrvatske.

Generalni direktor Bina-Istre David Gabelica izrazio je zadovoljstvo što je za posljednju dionicu Ipsilona Vodnjan-Pula ishodovana dozvola za građenje pa će pripremni radovi započeti već idućeg tjedna.

Nakon toga će koncesionar Bina-Istra upravljati cestovnom mrežom ukupne dužine od oko 145 kilometara, kazao je Gabelica napominjući da će uskoro započeti građenje punog profila autoceste na najprometnijim dionicama.

Današnjem svečanom otvaranju zapadnog kraka Ipsilona bila je među ostalim nazočna i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić te brojni saborski zastupnici iz Istre.



Pisane vijesti