Predsjednik Vlade Plenković i japanski državni ministar Kishi: Politički odnosi RH i Japana odlični su i prijateljski

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/20 srpnja/Japan/35912447761_e718ee6524_o.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s državnim ministrom vanjskih poslova Japana Nobuom Kishijem. 

Politički odnosi Hrvatske i Japana odlični su i prijateljski, a  suradnja dviju zemalja ocijenjena je izvrsnom.

Predsjednik Vlade Plenković i ministar Kishi  izrazili su želju za daljnjim razvojem gospodarskih odnosa i većom trgovinskom razmjenom. Kad je riječ o ohrabrivanju japanskih investitora za  ulaganja u Hrvatsku, predsjednik Vlade istaknuo je kontinuirane napore na poboljšanju uvjeta poslovanja i  povećavanju olakšica za strane ulagače, što bi moglo privući i veći broj japanskih tvrtki koje svoje poslovanje žele proširiti u Hrvatsku.

Glede strukture robne razmjene, u izvozu iz Hrvatske i dalje dominira izvoz tune (80% od ukupnog izvoza) te izvoz drvne građe (dodatnih 4,3%), dok se uvoze razni strojevi, aparati i instrumenti te putnički automobili i dijelovi.

Predsjednik Plenković iskazao je zadovoljstvo što u Hrvatsku godišnje dolazi više od  120 tisuća japanskih turista.

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je i dogovor Europe unije i Japana o glavnim elementima Sporazuma o gospodarskom partnerstvu postignut 6. srpnja 2017. godine.

S obzirom na to da je Japan četvrto najveće gospodarstvo svijeta u kojem postoji velika potražnja za europskim proizvodima vjerujemo da će sporazum otvoriti nove mogućnosti za značajniji izvoz hrvatskih roba i usluga na japansko tržište te za ulaganja.

Istaknuto je i da Hrvatska visoko cijeni konstruktivnu suradnju koju s Japanom ostvarujemo u multilateralnim organizacijama i unutar UN-a.

Predsjednik Vlade Plenković zatražio je i japansku podršku oko kandidature za članstvo u OECD-u.

Predsjednik Vlade Plenković u službeni posjet Republici Hrvatskoj pozvao je  japanskoga premijera Shinzu Abu.

Pisane vijesti