Predsjednik Vlade Plenković na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Pragu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na sastanku na vrhu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća, u Pragu, 6. i 7. listopada 2022.
 
Čelnici i čelnice EU-a sastat će se u Pragu kako bi raspravljali o trima najhitnijim i međusobno povezanim pitanjima s kojima se EU suočava, odnosno o ruskom ratu u Ukrajini, energetici i gospodarskoj situaciji.
 
Uoči neformalnog sastanka Europskog vijeća, europske čelnice i čelnici okupit će se na prvom sastanku Europske političke zajednice. Ciljevi zajednice su poticanje političkog dijaloga i suradnje radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa te jačanje sigurnosti, stabilnosti i blagostanja europskog kontinenta. Ta platforma za političku koordinaciju na zamjenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces te u ovoj fazi nema za cilj stvaranje novih.
 
Na prvi sastanak Europske političke zajednice uz čelnike 27 država članica EU-a, predsjednicu Europske komisije i predsjednika Europskog vijeća, pozvane su: Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina te Ujedinjena Kraljevina.
 
Tijekom boravka u Pragu premijer Plenković održat će i bilateralne sastanke o kojima ćemo izvijestiti.
 
Program:

Četvrtak, 6. listopada:
12.00-13.00    Dolazak šefova izaslanstava u Praški dvorac
 
13.00               Otvorenje sastanka na vrhu Europske političke zajednice
 
14.00               Završetak svečanog otvorenja
 
                        Zajednička fotografija
 
14.30               Sudjelovanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na okruglom stolu na temu "Mir i stabilnost na europskom kontinentu"    
 
19.00               Radna večera
 
 
 
Petak, 7. listopada:
9.00-9.45        Dolazak šefova izaslanstava u Praški dvorac
 
10.00               Susret šefova država ili vlada s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom
 
10.30               Zajednička fotografija
 
10.45               Neformalni sastanak Europskog vijeća

Najave