Predsjednik Vlade podupro radnike "Viktora Lenca"

Predsjednik Vlade je poručio radnicima da će on osobno i Vlada uvijek biti uz radnike i brodogradilište, kako je rekao, "ne dopuštajući da se uništi ono što su radnici napravili u četiri godine stečajnog postupka kao i ono što je Vlada zajedno sa stečajnom upraviteljicom pronašla kao rješenje stečaja".

RIJEKA,28. lipnja 2007.(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je, nakon sjednice Vlade, stigao u riječko brodogradilište "Viktor Lenac" kako bi, kako je rekao, podupro radnike nakon odluke Visokoga trgovačkog suda o vraćanju stečajnog plana brodogradilišta na ponovnu izradbu.

Visoki trgovački sud je danas ukinuo odluku riječkoga Trgovačkog suda iz ožujka ove godine o prihvaćanju predložena stečajnog plana na temelju žalba vjerovnika kooperanata Lenca.

Ivo Sanader je poručio radnicima da će on osobno i Vlada uvijek biti uz radnike i brodogradilište, kako je rekao, "ne dopuštajući da se uništi ono što su radnici napravili u četiri godine stečajnog postupka kao i ono što je Vlada zajedno sa stečajnom upraviteljicom pronašla kao rješenje stečaja".

Sanader je istaknuo da poštuje trodiobu vlasti i svaku vlast, pa tako i pravosudnu, da ne želi komentirati sudske odluke te da ovaj svoj potez nije povukao zato što je u tijeku predizborna godina.

Zamjerio je kooperantima-vjerovnicima brodogradilišta što nisu nastojali svoje tražbine, pa i umanjene, izboriti u suradnji s novim vlasnicima brodogradilišta koji su najavili odštetu vjerovnicima. Sanader je ocijenio kako nije u redu što su kooperanti-vjerovnici ulagali žalbe tražeći odštetu na taj način, istaknuvši da ne poriče njihovo pravo da to učine. "Najprije je trebalo zaustaviti agoniju brodogradilišta te pokazati više razumijevanja. Nekad treba i ljudskost staviti u prvi plan, a ne samo profit", rekao je premijer.

Najavio je aktivnosti predstavnika Vlade u suradnji sa stečajnom upraviteljicom, novim vlasnicima i sindikatima u pronalaženju novoga, što bržeg rješenja u toj situaciji. Premijer je obećao da će se "Viktor Lenac" održati, a da će radna mjesta u njemu biti zadržana. Ujedno je zahvalio radnicima na strpljivosti i aktivnosti u protekle četiri godine stečajnog postupka.

Stečajna upraviteljica Ombretta Belić-Ilijašić izvijestila je novinare da je Visoki trgovački sud prihvatio žalbe 51 tvrtke kooperanta-vjerovnika, među kojima je najveći "Konstruktor-inženjering" s oko 26 milijuna kuna tražbina. Po njezinoj procjeni te tvrtke potražuju ukupno oko 40 milijuna kuna.

Okupljenim radnicima se obratio i predsjednik brodogradilišnog sindikata Damir Bačinović, a u pratnji Ive Sanadera bili su ministri Ivan Šuker i Branko Vukelić.



Pisane vijesti