Predsjednik Vlade poduzetnicima: Za deset godina možemo dovesti Hrvatsku u krug srednje razvijenih europskih zemalja

Slika /Kako funkcionira Vlada/4 Prethodne Vlade/FAH-H6097576.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na otvorenju Dana poduzetnika 2014.

U svom govoru, premijer Milanović je podsjetio da je Hrvatska ušla u proceduru prekomjernog deficita. „Morali smo zadovoljiti kriterije Europske unije, ali istovremeno zaštititi hrvatske interese. Fiskalna konsolidacija za koju smo dobili pozitivnu ocjenu Europske komisije i provođenje strukturnih reformi kojima ćemo ojačati hrvatsku konkurentnost imaju jasan cilj, a to je gospodarski rast“, kazao je, istaknuvši pritom da je postizanje gospodarskog rasta najvažniji zadatak ove Vlade do kraja mandata.

Predsjednik Vlade najavio je da neće biti novih poreznih opterećenja za gospodarstvo. „Definirali smo fiskalni okvir do 2016. godine i izvan njega nema novih poreza“, dodao je i naglasio da su reforme koje Vlada provodi ili počinje provoditi teške te se rezultati ne vide odmah. „Uvjeren sam da imamo znanja i mogućnosti to riješiti, kao što su učinile i druge članice Europske unije koje su se našle u sličnim situacijama“, kazao je, dodavši da Vlada ne može biti brza i efikasna u provođenju reformi ako je sama na tom putu. Stoga je premijer Milanović iskoristio priliku i pozvao poduzetnike na suradnju. „I ne samo vas, nego i sindikate kojima nudimo partnerstvo, ali očekujemo i više razumijevanja“, kazao je. Naglasio je da će država pomoći poduzetnicima koliko može u sadašnjim okolnostima. „Najbolji način da predvidimo svoju budućnost jest da ju sami stvorimo. U tom poslu već kasnimo. Ali još uvijek imamo priliku nadoknaditi propušteno. I ako danas počnemo razmišljati i raditi na taj način - na način da bolja budućnost Hrvatske ovisi samo o nama – uvjeren sam da za desetak godina možemo dovesti Hrvatsku u krug srednje razvijenih europskih zemalja“, kazao je, istaknuvši pritom kako se Vlada se neće umoriti u namjeri da Hrvatska postane uređena država.

Upozorio je i kako se dugi niz godina kritizira obrazovni sustav u Hrvatskoj i traži unaprjeđenje kvalitete svih razina obrazovanja uz poticanje i podršku kreativnosti i inovativnosti pojedinaca. Kazao je kako Strategija obrazovanja zato mora stvoriti obrazovni sustav dovoljno fleksibilan da obrazuje i „proizvede“ pojedince sposobne odgovoriti na sve brže društvene i gospodarske promjene. „Naš zadatak je stvoriti čvršće veze između poslovnog i obrazovnog sektora“, dodao je, pojasnivši kako razvoja hrvatskoga gospodarstva ne može biti bez inovacija i znanja kao temelja konkurentnosti.

Predsjednik Vlade podsjetio je i da je početkom svibnja usvojen „Akcijski Plan podrške izvozu“, strateški dokument koji predstavlja jedan od Vladinih ključnih poteza usmjerenih prema oporavku gospodarstva. Kazao je kako je Akcijski plan pripreman u intenzivnim i sveobuhvatnim konzultacijama državnih institucija s hrvatskim izvoznicima i poslovnim udruženjima te je rezultat njihovih izravno postavljenih zahtjeva. „Slušali smo vas i poslušali – jer vi najbolje znate kakva vam podrška treba“, dodao je.

Osvrnuo se i na poplave u Slavoniji, istaknuvši da u hrvatskom društvu ima dobre volje i zajedništva u teškim situacijama te da će Vlada učiniti sve da normalizira život građana na poplavljenim područjima.“Volio bih da se barem dio optimizma i zajedništva koje smo pokazali u toj teškoj situaciji pokaže i na rješavanju gospodarskih i društvenih problema“, zaključio je predsjednik Vlade svoj govor.

Pisane vijesti