Predsjednik Vlade: Potvrđen virus ptičje gripe, nema opasnosti po ljudsko zdravlje

Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader potvrdio je večeras da je u Hrvatskoj izdvojen virus ptičje gripe podtipa H5, te naglasio da po svim stručnim procjenama i dostupnim informacijama ne prijeti opasnost po ljudsko zdravlje.

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader potvrdio je večeras da je u Hrvatskoj izdvojen virus ptičje gripe podtipa H5, te naglasio da po svim stručnim procjenama i dostupnim informacijama ne prijeti opasnost po ljudsko zdravlje.

Premijer Sanader je nakon večerašnje izvanredne, telefonske sjednice Vlade RH izvjestio da će uzorci sa ribnjačarstva "Grudnjak" kod Orahovice, gdje je virus gripe izdvojen, već sutra hitno biti upućeni u referentni centar u Velikoj Britaniji, radi konačne potvrde je li riječ o virusu H5 N1.

Rezultati iz tog laboratorija očekuju se za otprilike dva dana.

Premijer je izvjestio i da je Vlada odredila da postojeće Stručno povjerenstvo za praćenje ptičje gripe postaje Krizni stožer, koji će biti u stalnom kontaktu s Vladom.

Na čelu Kriznog stožera su ministri poljoprivrede i zdravstva, Petar Čobanković i Neven Ljubičić.

Vlada RH je preko zaključaka koje je donijela, također obavijestila javnost da su u tijeku sve potrebne aktivnosti i mjere za suzbijanje eventualnog širenja virusa gripe.

"Prema svim dostupnim informacijama i stručnim procjenama ne prijeti opasnost po ljudsko zdravlje", naglasio je Sanader.

Kako je dodao, mjerodavna tijela već su večeras o slučaju ptičje gripe obavijestila Europsku komisiju, Međunarodni ured za epizootije te susjedne države.

"Vlada RH na ovaj način želi upozoriti sve zemlje srednje i jugoistočne Europe na mogućnost te pojave i na potrebu stalne razmjene informacija", rekao je Sanader.

Premijer je napomenuo da je virus influence ptica podtipa H5 izdvojen iz organa šest labudova iz jata koje je sletjelo na ribnjačarstvo "Grudnjak" kod Orahovice.



Pisane vijesti