Predsjednik Vlade: Potvrdom novih ministara okončali smo jednu političku epizodu na dobrobit stabilnosti i građana

Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/9 lipnja/Sabor/IMG_8538.JPG

Nakon što je Hrvatski sabor apsolutnom većinom glasova od 78 zastupnika potvrdio nove ministre, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, potpredsjedniku Vlade i ministru Predragu Štromaru te petorici starih i novih ministara na većinskoj potpori koju su dobili u Hrvatskom saboru.

"Mislim da smo sa ovim okončali  jednu političku epizodu na dobrobit političke stabilnosti i funkcioniranja institucija i interesa hrvatskih građana. To je ono što me je motiviralo da postignemo dogovor koji je rezultirao rekonfiguriranom Vladom, nastavkom djelovanja na našem programu i temeljnim ciljevima koji su bitni za hrvatsko društvo", rekao je predsjednik Plenković.
 
Istaknuo je kako je politička stabilnost ključan preduvjet za suočavanje s velikim gospodarskim, financijskim i sigurnosnim izazovima koje Hrvatska ima svakoga dana. Ujedno je ocijenio važim da percepcija Hrvatske bude kvalitetna i od strane međunarodnih organizacija, ali i kreditnih institucija te rejting agencija.
 
"Današnjim glasovanjem pokazali smo da smo spremni na dijalog i na političke iskorake", ustvrdio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da će transformativne procese koje svjesno predvodi proteklih godinu dana nastaviti i u razdoblju koje je ispred nas, te da će smanjivati antagonizme, podjele u društvu i nastojati okupiti političke partnere oko bitnih strateških odrednica uz mogućnost što šireg konsenzusa.
 
"Mislim da je odluka Hrvatske narodne stranke bila ispravna, politički mudra i korisna. Sada ćemo zajednički nastaviti raditi na platformskim ciljevima koje smo usuglasili i na konkretnoj dobrobiti za sve ljude", poručio je Plenković.
 
Na novinarski upit koliko će ministrica Divjak imati slobode u ostvarivanju svojih ciljeva, predsjednik Vlade ustvrdio je kako je ministrica Divjak sada dobila povjerenje te da mu je drago jer je ministrica nestranačka osoba koja dolazi iz akademske zajednice.
 
"Očekujem prije svega politiku jedne Vlade gdje dogovaramo odluke, a osobito one koji su važni za hrvatsku budućnost. Očekujem da će nakon ovog povjerenja koje je dobila imati odličnu suradnju i s drugim kolegama u Vladi, s partnerima u akademskoj zajednici i svim institucijama. Zajednički trebamo dogovarati najbolja rješenja, bez ulice, bez ceste, bez prosvjeda o temama oko kojih u Hrvatskoj ne bi trebalo dolaziti do prosvjeda. Taj zajednički cilj dijelimo i na tome ćemo ostvariti i rezultate", pojasnio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Na upit oko većine kojom su novi ministri izglasani, te hoće li ta većina biti dovoljna za stabilnost koalicije, predsjednik Vlade je poručio kako ne sumnja da će ta većina biti stabilna, a da će suradnja biti korektna i lojalna, te da će se na taj način osiguravati donošenje zakona u Hrvatskom saboru.

Pisane vijesti