Predsjednik Vlade pozdravio ratifikaciju Protokola o članstvu RH u NATO-u u američkom Senatu

NEW YORK, 26. rujna 2008.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je izrazio "veliko zadovoljstvo" ratifikacijom Protokola o članstvu Hrvatske u NATO-u u američkom Senatu te ocijenio tu odluku "znakom partnerstva i prijateljstva SAD-a i Hrvatske".

Američki Senat je u četvrtak navečer jednoglasno prihvatio ratifikaciju pristupnog protokola o članstvu Hrvatske i Albanije u NATO savezu, čime su Sjedinjene Države postale treća od 26 članica NATO-o koje su provele ratifikaciju, nakon Mađarske i Latvije.

"Želim izraziti veliko zadovoljstvo što je Senat SAD-a ratificirao protokol o hrvatskom članstvu u NATO-u. To je znak partnerstva i prijateljstva SAD-a i Hrvatske", izjavio je premijer Sanader novinarima u Stalnoj misiji RH pri UN-u u New Yorku.

Hrvatski je premijer kazao kako ga posebno raduje što su SAD treća zemlja koja je ratificirala Protokol, dodajući kako mu je predsjednik SAD George W. Bush to najavio prigodom njihova susreta u utorak.

Podsjetivši da je Litva najavila ratifikaciju za idući tjedan, Sanader je ocijenio kako "proces ide vrlo brzo" te izrazio nadu da će velika većina članica NATO-a ratificirati Protokol do kraja godine, a ostale u prva tri mjeseca 2009., kako bi Hrvatska kao punopravna članica sudjelovala na idućem summitu NATO-a početkom travnja 2009. u Strasbourgu i Kehlu.

Odgovarajući na pitanje novinara o doprinosu lobiranja hrvatske diplomacije i Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) za ratifikaciju protokola u Senatu, do čega je došlo predzadnjeg dana rada Senata prije prekida za opće izbore u studenome, Sanader je odgovorio kako je ratifikacija "aposlutno rezultat i toga rada".

"To što je Amerika uprava sada ratificirala, prije izbora i sa strašnim dnevnim redom, usred propasti financijskih divova i vladinih pokušaja spašavanja, to nije samo rezultat prijateljstva i partnerstva Hrvatske i SAD-a, već i rezultat našeg rada s njima", rekao je Sanader.

Ocijenio je kako griješe oni koji tvrde da ne treba lobirati, dok on naprotiv, smatra da bi svi trebali koristiti svoje kanale i lobirati za Hrvatsku.

"Nažalost, ništa se na svijetu ne dobiva samo od sebe i svi koji kažu da ne treba lobirati su u krivu. Meni često predbacuju šta sam s Europskom pučkom strankom i drugima, no bilo bi mi drago kada bi svi koristili svoje kanale i lobirali za Hrvatsku. To se isplati", naglasio je Sanader.

Hrvatski premijer će u petak poslije podne, po lokalnom vremenu, održati govor pred Općom skupštinom UN-a, a u subotu će završiti jednotjedni posjet SAD-u, susretom s hrvatskim iseljenicima u New Yorku.



Pisane vijesti