Predsjednik Vlade predlaže ulazak Moldavije u CEFTA-u i SEECP

Jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Moldavije, koja je vrlo mala, ali ima velike potencijale, te suradnja u regionalnim asocijacijama na putu prema EU glavni su razlozi službenog posjeta hrvatskog izaslanstva Moldaviji, izjavio je u petak u Kišinjevu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon susreta s moldavskim predsjednikom Vladimirom Voronjinom.

KIŠINJEV, 17. veljače 2006. (Hina) - Jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Moldavije, koja je vrlo mala, ali ima velike potencijale, te suradnja u regionalnim asocijacijama na putu prema EU glavni su razlozi službenog posjeta hrvatskog izaslanstva Moldaviji, izjavio je u petak u Kišinjevu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon susreta s moldavskim predsjednikom Vladimirom Voronjinom.

"Želimo da proces europskih integracija ide dalje. Prošle godine Moldavija je učinila prvi korak u tom smjeru", rekao je Sanader u izjavi za novinare i dodao da se razmatra suradnja Hrvatske i Moldavije u dvjema mogućim asocijacijama.

"Predložili smo da Moldavija uđe u CEFTA-u, što je ona i zatražila prije izvjesnog vremena, ali isto tako da Moldavija ima status promatrača u Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim će Hrvatska preuzeti predsjedanje početkom svibnja", rekao je Sanader.

"CEFTA je isključivo gospodarskog karaktera, zona slobodne trgovine i za nju postoji velik interes i potpora", kazao je Sanader. SEECP ima i druge aspekte osim gospodarske suradnje, sigurnost i borbu protiv organiziranog kriminala, nastavio je Sanader, istaknuvši da je ta regionalna asocijacija izuzetno važna za stabilnost u jugoistočnoj Europi.

Hrvatskoj nije samo cilj ulazak u EU, već i postizanje trajne sigurnosti u jugoistočnoj Europi, rekao je Sanader i najavio da će aktivnosti predsjednika hrvatske države, Sabora i Vlade u sljedećih nekoliko mjeseci ići u tom smjeru.

Hrvatskoj je važno što se događa u susjedstvu, kako će se riješiti pitanje Kosova, kako će završiti referendum u Crnoj Gori, što će biti s ustavnim promjenama u BiH, rekao je Sanader.

Naglasio je da će Hrvatska prihvatiti svaku referendumsku odluku građana Crne Gore i poštovati tamošnji demokratski proces.

Također je istaknuo da se pitanje Kosova ne može riješiti bez Beograda. "Prije svega treba težiti mirnom rješenju i učiniti sve da ne dođe do ponovnih sukoba na Kosovu, da Srbi dobiju sva prava koja su im zajamčena, a o statusu će se pregovarati idućih mjeseci. To je teško pitanje, ali bez Beograda ono se ne može riješiti", rekao je Sanader.

U Kišinjevu je boravila i grupa hrvatskih gospodarstvenika i u petak su sudjelovali na forumu na kojemu se raspravljalo o poboljšanju gospodarskih odnosa dviju država. Zasad je robna razmjena vrlo mala, oko osam milijuna dolara, ali procjene ukazuju da ima mogućnosti za znatno veću suradnju, pogotovo na području turizma, informatičke tehnologije i trgovine.

Susretom s moldavskim predsjednikom Sanader je završio dvodnevni službeni posjet Moldaviji.



Pisane vijesti