Predsjednik Vlade predsjedat će u ponedjeljak i utorak s tri sjednice Vijeća sigurnosti

Predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader nalazi se u New Yorku, gdje će u ponedjeljak i utorak predsjedati na tri tematske sjednice Vijeća sigurnosti kojim naša zemlja kao nestalna članica predsjeda tijekom prosinca.

Danas, u ponedjeljak 15. prosinca 2008., predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader predsjedavati će sjednicom na visokoj razini Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na temu mira i sigurnosti u Africi, s posebnim naglaskom na trenutnu situaciju u Zimbabweu. Sjednica bit će zatvorenog karaktera i na njoj će moći sudjelovati samo članice Vijeća sigurnosti.

U utorak 16. prosinca 2008, hrvatski premijer će predsjedati još dvjema sjednicama Vijeća sigurnosti na visokoj razini. Ujutro je predviđen sastanak o situaciji na Bliskom istoku, te o nastavku mirovnog procesa u toj regiji. Zatim, u poslijepodnevnim satima, predsjednik Vlade će predsjedati sjednicom Vijeća sigurnosti o situaciji u Somaliji i naporima međunarodne zajednice u borbi protiv piratstva.

Na sjednicama kojima će predsjedati hrvatski premijer sudjelovati će ministri vanjskih poslova i visoki dužnosnici zemalja članica Vijeća sigurnosti. Stoga se očekuje kako će na margini sjednica Vijeća sigurnosti hrvatski premijer održati i više bilateralnih susreta, a među njima i s britanskim ministrom Davidom Milibandom. Također je predviđen radni ručak s ministrima vanjskih poslova i visokim dužnosnicima članica VS UN u utorak 16. prosinca 2008.

U sklopu hrvatskog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a, predviđen je također sastanak predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom.



Pisane vijesti