Predsjednik Vlade: Rebalansom proračuna nastavljamo smanjivati deficit

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_rebalansom_proracuna_nastavljamo_smanjivati_deficit.jpg

Zagreb, 5. srpnja 2007. (Hina) - Predloženim rebalansom državnog proračuna za ovu godinu Vlada nastavlja smanjivati fiskalni deficit, a pritom zadržava socijalna prava i ulaganja u razvojne projekte, izjavio je danas premijer Ivo Sanader predstavljajući u Hrvatskom saboru prijedlog rebalansa.

Sanader je istaknuo da ovogodišnji proračun i njegov rebalans prate pozitivni makroekonomski pokazatelji, prije svega rast BDP-a od sedam posto u prvom tromjesečju, a daljni rast industrijske proizvodnje, trgovine na malo, građevinarstva i turizma ukazuju na nastavak ekonomskih aktivnosti i u drugom tromjesečju.

On očekuje da će rast BDP-a na razini cijele godine biti između šest i sedam posto.

Sanader ističe da je za oko 24.000 smanjen broj nezaposlenih u odnosu na lani (za 8,3 posto), a do kraja godine se očekuje i najniža anketna stopa nezaposlenosti, ispod deset posto.

Dodao je da Vlada želi osigurati ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva, pa se rebalansom izdvaja dodatnih 87,5 milijuna kuna za Fond za regionalni razvoj - za kapitalne infrastrukturne projekte i pomoć lokalnim jedinicama za korištenje sredstava iz predpristupnih fondova EU.

Sustav potpora poljoprivrednicima i ribarima te hrvatskom selu rebalansom dobiva dodatnih 243,8 milijuna kuna, za primjenu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa ide 114 milijuna kuna, dok znanost i obrazovanje mogu računati na dodatnih 290 milijuna kuna.

Premijer je napomenuo da se od jeseni uvode besplatni udžbenici za osnovne i prvi razred srednjih škola, besplatni prijevoz učenika, te najavio da će u idućem mandatu, vjerojatno već na početku, Vlada zakonski regulirati i obvezno cijelo srednjoškolsko obrazovanje.

Da Vlada brine i o socijalnoj pravednosti svjedoči, kazao je, povećanje naknada za nezaposlene, s 1.000 na 1.200 kuna, 290 milijuna kuna više za branitelje i prevođenje braniteljskih mirovina, 107 milijuna za dječji doplatak.

Sanader naglašava da je Vlada do sada više od milijardu kuna izdvojila za saniranje posljedica nepoštivanja kolektivnih ugovora za mandata bivše vlasti, a rebalansom je za te potrebe osigurala dodatnih 440 milijuna kuna, od čega 380 milijuna za ovrhe u MUP-u.

Najviše, čak 1,7 milijardi kuna rebalansom je osigurano za saniranje hrvatskog zdravstva, od čega 1,2 milijarde za pokrivanje dospjelih obveza, a pola milijarde za prevenciju kumuliranja novih dugova do kraja godine.

Sanader je istaknuo da će povećanje proračunskih prihoda Vladi omogućiti i da 1,1 milijardu kuna usmjeri za daljnje smanjenje deficita, pa bi se deficit u ovoj godini s prvotno planiranih 2,8 posto BDP-a smanjio na 2,6 posto.

Cilj je u prve dvije do tri godine eventualnog idućeg mandata deficit svesti na nulu, ali to se, istaknuo je Sanader, neće odraziti na daljnji gospodarski rast.

Po Vladinu prijedlogu rebalansa, proračunski bi prihodi u ovoj godini trebali biti za pet milijardi kuna veći nego je prvotno planirano, te bi ukupno u ovoj godini iznosili 108,5 milijardi kuna, dok bi rashodi s povećanjem od 3,9 milijardi kuna u konačnici dosegnuli gotovo 112 milijardi kuna.

O prijedlogu rebalansa državnog proračuna raspravljaju saborski klubovi.



Pisane vijesti