Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader s Warrenom L. Millerom

Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader u petak je u Zagrebu primio predsjednika američkog Povjerenstva za zaštitu kulturne baštine u inozemstvu Warrena Millera i predao mu Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader u petak je u Zagrebu primio predsjednika američkog Povjerenstva za zaštitu kulturne baštine u inozemstvu Warrena Millera i predao mu Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Stjepan Mesić.
Zahvalivši na velikoj časti koja mu je ukazana, Miller je rekao kako je odlikovanje istodobno i priznanje radu povjerenstva kojem predsjeda i njegovim aktivnostima na promicanju sjećanja na holokaust, te ''izraz poštovanja milijunima koji su nestali u njemu, preživjelima i osloboditeljima.
''Uime svih onih koji zazivaju pravdu, ali čiji se glasovi ne mogu čuti, zahvaljujem hrvatskoj vladi za stalnu predanost u sjećanju na ono što se dogodilo tijekom holokausta'', rekao je Miller u izjavi za novinare nakon primanja odličja.


Miller je objasnio kako je Vlada SAD uspostavila povjerenstvo za zaštitu američke baštine u inozemstvu, shvaćajući da, kao narod useljenika, ima interes u zaštiti vjerskih objekata, groblja, povijesnih i kulturnih spomenika. Povjerenstvo surađuje s vladama širom svijeta na čijim teritorijima postoje takvi objekti.
Podsjetio je kako su u veljači vlade SAD i RH potpisale sporazum o zaštiti i očuvanju takvih mjesta koja su pripadala raznim zajednicama, ali se u njemu naglasak stavlja na objekte zajednica koje su bile žrtve genocida u 2. svjetskom ratu.
Za hrvatsku je stranu sporazum potpisao ministar kulture Božo Biškupić, koji je tom prigodom naglasio kako je ''hrvatska vlada odbacila sve oblike rasne, nacionalne i vjerske mržnje i netolerancije'', podsjetio je Miller.
''Hrvatska i njezini politički čelnici moraju dobiti priznanje i pohvale za sve što je poduzela u promicanju kulturnog pluralizma i sjećanja na holokaust'', ocijenio je.
Pritom je istaknuo napore usmjerene na očuvanje ostataka koncentracijskog logora u Jasenovcu i uključivanje uglednih
međunarodnih stručnjaka u postavljanju stalne izložbe u Memorijalnom muzeju u Jasenovcu. Također je podsjetio da u Hrvatskoj postoji Dan sjećanja na holokaust, u sklopu obrazovnog programa o ljudskim pravima postoji i obrazovanje o holokaustu, održavaju se i seminari za hrvatske učitelje, a državni arhiv razmjenjuje dokumente iz 2. svjetskog rata s američkim Memorijalnim muzejem holokausta, kazao je.
Hrvatska vlada, napomenuo je, sudjelovala je na sastancima Radne skupine za međunarodnu suradnju u području obrazovanja o holokaustu, sjećanja i istraživanja o njemu i zatražila punopravno članstvo u njoj.
''Čini se da je prihvaćanje vlade RH da preuzme odgovornost glede židovskog naroda odraz volje hrvatskog naroda u cjelini'', smatra Miller.
''Iako su antisemitizam i napadi na židove i njihove objekte u porastu u Europi i svijetu, to se u Hrvatskoj ne događa'', naglasio je Miller, koji ima i hrvatskih korijena, budući da mu je baka uoči 2. svjetskog rata emigrirala u SAD iz Đakova.
Predsjednik američkog povjerenstva izrazio je nadu da će hrvatska vlada nastaviti dosadašnjim impresivnim putem i zakon o povratu nezakonito otete imovine tijekom i nakon 2. svjetskog rata proširiti na način da i strani državljani mogu zatražiti povrat ili nadoknadu poput hrvatskih građana.
''Moj je posjet Hrvatskoj bio vrlo dojmljiv, zadovoljan sam mnogim dobrim stvarima koje sam uočio, a uvjeren sam da će Hrvatska i ubuduće biti važan partner SAD u transatlantskom savezništvu'', kazao je na kraju Warren Miller.
Hrvatski premijer u ime vlade čestitao je Warrenu Milleru na vrlo važnoj zadaći koju obavlja, ''jer se nigdje u svijetu ne smije zaboraviti što se dogodilo u vrijeme 2. svjetskog rata, u holokaustu''.
Naša je zadaća da naraštaji koji dolaze nikad ne zaborave što se dogodilo s jednim jedinim ciljem - da se to više nikad ne ponovi'', naglasio je Sanader.
Premijer je izrazio zadovoljstvo što je i Hrvatska potpisala sporazum sa SAD o zaštiti objekata jer je zajednička obveza sviju ne dopustiti ponavljanje holokausta i boriti se protiv svih oblika antisemitizma.


''(Predsjedniku povjerenstva Warrenu Milleru) zahvaljujem na ocjeni da u Hrvatskoj nema antisemitizma, a svi se moramo truditi da ga i u Europi bude što manje'', kazao je Sanader.



Pisane vijesti