Predsjednik Vlade RH dr. sc. Sanader s predsjednikom Vlade Rumunjske Popescuom-Tăriceanuom

Rumunjska podržava hrvatski prijedlog da se zona slobodne trgovine u jugoistočnoj Europi ostvari u okviru proširene Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA), izjavio je u subotu u Zagrebu nakon sastanka s predsjednikom Vlade dr. sc Ivom Sanaderom, rumunjski premijer Calin Popescu-Tariceanu.

RUMUNJSKA PODRŽAVA PROŠIRENJE CEFTA-E

ZAGREB, 18. ožujka 2006. (Hina) - Rumunjska podržava hrvatski prijedlog da se zona slobodne trgovine u jugoistočnoj Europi ostvari u okviru proširene Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA), izjavio je u subotu u Zagrebu nakon sastanka s predsjednikom Vlade dr. sc Ivom Sanaderom, rumunjski premijer Calin Popescu-Tariceanu.

U izjavi za novinare rumunjski premijer Calin Popescu-Tariceanu kazao je kako Rumunjska, koja ove godine predsjedava CEFTA-om, želi da projekt proširenja CEFTA-e bude finaliziran i kako se raduje što će Rumunjska i Hrvatska zajedno raditi na uspostavi zone mira i stabilnosti u regiji.

Premijer Sanader je istaknuo kako je proširenje CEFTA-e iznimno važno za suradnju i stabilnost u jugoistočnoj Europi i zahvalio Europskoj uniji što ga podržava.

Prema njegovim riječima, konkretni pregovori o proširenju CEFTA-e trebali bi početi na summitu u Bukureštu 6. travnja, a završeni bi trebali biti tijekom rumunjskog predsjedanja.

Hrvatska inicijativa o proširenju CEFTA-e plasirana je još prošle godine, ali je puni zamah dobila nakon siječanjskog prijedloga Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja zapadnog Balkana.

Hrvatski premijer Sanader smatra, naime, da se zona slobodne trgovine može postići i širenjem CEFTA-e i da nema potrebe stvarati novu, posebnu mrežu samo za zapadni Balkan, što su na neformalnom sastanku u Salzburgu 10. i 11. ožujka na kraju podržali i ministri vanjskih poslova EU-a.

Po njegovu prijedlogu, kriteriji za ulazak u CEFTA-u trebali bi biti ublaženi kako bi u nju mogle ući Srbija i Crna Gora, BiH, Albanija i Moldavija.

Trenutačno su članice te organizacije Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, a u veljači ove godine pristupila joj je i Makedonija.

Rumunjski premijer Calin Popescu-Tariceanu istaknuo je također kako Rumunjska podržava integraciju Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije i NATO-a, smatrajući kako je ono u interesu i Europskoj uniji i cijeloj regiji.

U bilateralnom dijelu susreta, dvojica premijera razgovarala su o projektima suradnje u gospodarstvu, osobito na području energetike, prometa, graditeljstva i turizma.

Objavili su tako da će 21. ožujka u Trstu biti potpisan Memorandum o razumijevanju između pet zemalja koje sudjeluju u projektu izgradnje paneuropskog naftovoda Constanta-Trst kojim će kaspijska i ruska nafta iz rumunjske crnomorske luke Constante pristizati u Europu.

Dokument će u Trstu potpisati ministri za industriju i energetiku Rumunjske, Hrvatske, SCG, Slovenije i Italije.

Potpisivanjem memoranduma, Slovenija i Italija službeno će se priključiti tom projektu, priopćila je rumunjska vlada.

Naftovod Constanta-Trsta osiguravat će za srednjoeuropske države između 60 i 90 milijuna tona sirove nafte godišnje. Njegova gradnja trebala bi biti završena do 2012. godine i stajat će oko 2,5 milijardi eura.



Pisane vijesti