Predsjednik Vlade RH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH o bilateralnim odnosima i otvorenim pitanjima

Hrvatski premijer Ivo Sanader i Adnan Terzić razgovarali su u četvrtak u Zagrebu o bilateralnim pitanjima te je u sklopu rješavanja otvorenih problema, nakon sastanka dvojice visokih dužnosnika i državnih izaslanstava, parafiran Ugovor o dvojnome državljanstvu i usklađen Sporazum o imovinsko-pravnim odnosima.

Prenosimo s Hine:

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i Adnan Terzić razgovarali su u četvrtak u Zagrebu o bilateralnim pitanjima te je u sklopu rješavanja otvorenih problema, nakon sastanka dvojice visokih dužnosnika i državnih izaslanstava, parafiran Ugovor o dvojnome državljanstvu i usklađen Sporazum o imovinsko-pravnim odnosima.

To je prvi službeni Terzićev posjet Zagrebu, koji se sa Sanaderom dosad sastao mnogo puta na marginama multilateralnih skupova.

"Imamo sadržaj ugovora koji pretpostavlja ravnopravnost jedne i druge zemlje, i nadam se da će biti potpisan na jesen prilikom posjeta premijera Sanadera Sarajevu", rekao je Terzić govoreći o Ugovoru o imovinsko-pravnim odnosima.

Na upit zašto se Republika Srpska protivi tom sporazumu, Terzić je odgovorio kako mu je važno da se tome ne protivi Direkcija RS za imovinsko-pravne odnose.

Predsjednik RS Dragan Čavić izjavio je u srijedu da taj sporazum ne uključuje pitanje statusa i povrata imovine protjeranim Srbima iz Republike Hrvatske koji danas žive u Republici Srpskoj.

"Bojazan postoji, no bitno je da nema političkih razloga za to, a za financije i ekonomske razloge imat ćemo razumijevanja", rekao je Terzić.

Sanader je izrazio veliko zadovoljstvo usklađivanjem Sporazuma na kojem se, kako je rekao, "radilo više od deset godina" i koji je sada konačno pred potpisivanjem.

Ugovor o dvojnom državljanstvu potpisali su ministri unutarnjih poslova Ivica Kirin i Safet Halilović. Nacrtom ugovora precizirana su sva pitanja i reguliran je status osoba koje već imaju dvojno državljanstvo ili će ga steći. Očekivanim prihvaćanjem Ugovora u parlamentima dviju država osigurat će se da osobe koje već imaju dvojno državljanstvo taj status i zadrže.

Sanader i Terzić izjavili su novinarima da su svi otvoreni problemi naslijeđeni iz razdoblja raspada bivše države, uključujući i pitanje granice. Poduprli su rad zajedničkoga međudržavnog povjerenstva za verifikaciju državne granice. Terzić je rekao da se na Sporazumu o državnoj granici radilo u duhu sporazuma između dvojice bivših predsjednika Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana.

"Obvezujemo se da ćemo Sporazum hitno poslati na ratifikaciju u parlament", rekao je Terzić.

Predsjednik hrvatske Vlade također je rekao da će Sporazum na ratifikaciju u parlament, pri čemu nije propustio iskazati zadovoljstvo što se pitanje "jedne od najdužih granica u Europi"
rješava bez problema.


Spomenuti sporazum sklopljen je na načelima Badinterove komisije iz godine 1991.

U zajedničkoj izjavi, prihvaćenoj nakon razgovora, Sanader i Terzić snažno su poduprli reformska nastojanja dviju zemalja usmjerena prema ostvarivanju euroatlantske perspektive Hrvatske i BiH.

Sanader je istaknuo kako vjeruje da će dvije zemlje koje su dijelile prošlost zajedno dijeliti i europsku budućnost, a Terzić je ocijenio kako "na naše odnose moramo gledati kroz prizmu integracije" u EU. "Do sada smo na naše odnose gledali kroz prizmu raspada bivše Jugoslavije", dodao je.

BiH bi, glede integracije u EU, trebala na godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Pitanje slobodne trgovine, oko kojeg, kako je rekao Terzić, ima "određenih problema", bit će riješeno tako da će se sporazumi o slobodnoj trgovini, kakav je potpisan s Hrvatskom, potpisati i s ostalim zemljama.

Terzić je pritom rekao da "BiH ne želi ugroziti činjenicu da je Hrvatska najveći izvoznik u BiH".

Sanader i njegov gost razgovarali su i o statusu hrvatskog naroda u BiH, a od Terzića je zatraženo da se njegova vlada pobrine da Hrvati u novom ustavu zadrže status konstitutivnog i ravnopravnog naroda.

U kraćem razgovoru dvojice dužnosnika na dnevnom je redu bila i suradnja vezana uz pločansku luku, a Sanader je najavio da Hrvatska kreće u realizaciju koridora europskog 5C.



Pisane vijesti