Predsjednik Vlade RH otvorio Crans Montana Forum

Hrvatska očekuje da počnu pregovori s Europskom unijom, a to znači da je sigurna da danas živi europske standarde, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, otvarajući Crans Montana Forum.

Prenosimo s Hine:

Sanader: Hrvatska želi europske standarde
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska očekuje da počnu pregovori s Europskom unijom, a to znači da je sigurna da danas živi europske standarde, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, otvarajući Crans Montana Forum.


Pozdravivši sve sudionike, kako je rekao, "eminentnog skupa", Sanader je rekao kako "europski narodi imaju pravo na budućnost bez ratova, budućnost mira i prospertiteta za sve svoje građane".

"Zato je projekt Europske unije od iznimnog značenja za sve europske narode i mi želimo biti dio toga, jer projekt ujedinjene Europe ne može biti završen ako dio takve Europe nisu sve zemlje, pod uvjetom da prihvate i primjene standarde koji važe u Europi i da ih žive", naglasio je.

Zato, nastavio je, zajedničku pravnu stečevinu (acquis communautaire) nije dovoljno samo primijeniti u zakonodavstvu jedne države, nego ga je važno i živjeti.

"Ako mi očekujemo da počnu pregovori s EU, onda to znači da smo sigurni u to da u Hrvatskoj danas živimo europske standarde", ocijenio je predsjednik vlade, dodavši kako ni u EU niti igdje na svijetu nema idealne zemlje i demokracije, već se uvijek može napraviti više i bolje i tome treba uvijek stremiti.

EU je, prema njegovim riječima, dosad pokazala da vodi računa o svakom dijelu zajedničkog europskog kontinenta, pa je "to projekt za koji se isplati boriti i na kojem se isplati raditi", neovisno o euroskepticizmu, koji je "legitiman politički pristup" i kojeg u Hrvatskoj ima kao i u drugim zemljama.

Sanader je izrazio nadu da će novouspostavljeno povjerenstvo, koje će se uskoro sastati, započeti dijalog u kojem Hrvatska želi dokazati da je apsolutno pravna država, koja poštuje sve svoje zakone i međunarodne obveze, pa i one o suradnji s haškim tribunalom.

"U Hrvatskoj postoji konsenzus da je puna suradnja sa sudom u Hagu pretpostavka koja mora biti ispunjena", kazao je.

"Očekujemo da će pregovori početi i da Hrvatska postane jedna od onih zemalja koje će dati svoj udio zajedničkoj europskoj budućnosti, da će Hrvatska imati koristi od Europe, ali i Europa od Hrvatske", kazao je hrvatski premijer na kraju izlaganja.

Europska unija je žarište svoje pozornosti prebacila na europski jugoistok, jer to područje može Europi donijeti stabilnost i potencijal, rekao je predsjednik i osnivač Crans Montana Foruma i Svjetskog Summita u Monacu Jean Paul Carteron, koji je predsjedao svečanosti otvaranja.

Preduvjeti za to su, kako je rekao, stabilnost demokratskih institucija, borba protiv korupcije i "otvaranje prozora svježem zraku europske ideje jedinstva".

"Svijet je otvoren, granice više ništa ne znače, svi žele živjeti u napretku i miru, a on prije svega znači toleranciju i suradnju", naglasio je Carteron.

"Hrvatska treba Europu, ali i Europa treba Hrvatsku", kao i sve druge zemlje u regiji, kako bi uspješno završila građevinu koju je započela, rekao je čovjek koji je 1989. utemeljio Crans Montana Forum.

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje i kulturu i bivši glavni slovački pregovarač s EU Jan Figel govorio je o potrebi suradnje susjednih zemalja, podsjetivši na vrlo dobra iskustva svih zemalja sudionica Višegradskog procesa u razdoblju prije ulaska u EU, a potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus rekao je kako su regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi apsolutni prioritet njegove vlade.

"Svi mi želimo već sutra biti u EU, ali se ni tada regionalna suradnja neće prekidati", rekao je Labus, dodavši kako "Srbija potpuno podržava brzi put Hrvatske u EU".

Rekavši kako su problemi s kojima je suočena EU "razumljivi", Labus je ipak zatražio da se ubrza proces približavanja zemalja europskog jugoistoka, ustvrdivši da će međusobna suradnja i brz ulazak u uniju pridonijeti stabilizaciji cijele regije.



Pisane vijesti