Predsjednik Vlade RH razgovarao s europskim kolegama i zamjenikom britanskog premijera

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji u srijedu u Gdanjsku sudjeluje na međunarodnoj konferenciji kojom se obilježava 25. godišnjica sindikata Solidarnost, sastao se tijekom jutra na marginama konferencije s više europskih premijera i zamjenikom britanskog premijera Johnom Lesliem Prescottom, s kojima je razgovarao o provedbi Akcijskog plana i pokretanju pregovora o hrvatskom pristupu Europskoj uniji.

GDANJSK, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji u srijedu u Gdanjsku sudjeluje na međunarodnoj konferenciji kojom se obilježava 25. godišnjica sindikata Solidarnost, sastao se tijekom jutra na marginama konferencije s više europskih premijera i zamjenikom britanskog premijera Johnom Lesliem Prescottom, s kojima je razgovarao o provedbi Akcijskog plana i pokretanju pregovora o hrvatskom pristupu Europskoj uniji.

"Hrvatski premijer informirao me je o provedbi Akcijskog plana i ja ću o tome izvijestiti britanskog premijera i ministra vanjskih poslova te razmotriti s njima nove informacije vezane uz Akcijski plan", rekao je zamjenik britanskog premijera. Prescott je istaknuo kako Velika Britanija podupire proširenje Unije i kako je to oduvijek bilo britansko stajalište te da bi Britanija bila zadovoljna da se proces proširenja nastavi. No, dodao je Prescott, postoje i vrlo važni uvjeti koje nije postavila Velika Britanija nego sama Europska unija oko suradnje s haškim tribunalom. "Moramo biti uvjereni da je učinjeno najviše što je moguće", kazao je Prescott ocijenivši kako je razgovor s hrvatskim premijerom bio vrlo dobar i dodajući da će izvijestiti o tome britanskog premijera.

Premijer Sanader sastao se i s premijerima Letonije, Estonije i Belgije, Algarsom Kalvitisom, Andrusom Ansipom te Guyem Verghofstadtom, kao i s poljskim premijerom Marekom Belkom te finskim kolegom Mattijem Vanhanenom, a tijekom dana sastao se i s predsjednikom Europske komisije Joseom Barrosom, slovačkim premijerom Mikulasom Dzurindom, litvanskim premijerom Algirsom Brazauskasom, te slovenskim premijerom Janezom Janšom.

"U današnjim razgovorima s premijerima europskih zemalja, članica Europske unije i u susretu s britanskim zamjenikom premijera iskoristili smo priliku da razmotrimo situaciju u pogledu približavanja Hrvatske Europskoj uniji", rekao je nakon sastanaka Sanader ocijenivši razgovore uspješnim. On je istaknuo kako se u svim tim razgovorima moglo čuti "da svi podupiru daljnje proširenje EU, dakle da Europa nije umorna od proširenja i negativnih referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj".

"Hrvatska ima generalnu potporu i Velike Britanije, kao predsjedavajućeg Europske unije, i ostalih", rekao je Sanader dodajući da je u razgovorima rečeno i to da Hrvatska treba ispuniti postavljene uvjete, čega je Hrvatska svjesna i želi to ostvariti. "Ostao je samo još slučaj Gotovina koji mora doći i odgovoriti na pitanja iz optužnice u Den Haagu i mislim da će i taj zadnji problem biti riješen", rekao je hrvatski premijer.

Komentirajući na upit novinara činjenicu da predstavnik Velike Britanije nije spominjao slučaj Gotovina kao uvjet, već je istaknuta potreba pune suradnje sa sudom, hrvatski premijer je rekao da takva formulacija odgovara Hrvatskoj, koja se oduvijek zauzimala za interpretaciju koju je i većina zemalja zastupala, a to je da puna suradnja ne znači da je Gotovina u Haagu, nego da ako to Vlada ne može učiniti da je dovoljno da pokaže da čini sve što je u njezinoj moći dalocira,uhitii prebaci generala Gotovinu u Haag. "Ako on nije na dohvatu hrvatskoj vladi onda ona ne može za to biti okrivljena", rekao je Sanader dodajući da je došlo vrijeme da se Hrvatskoj prizna da je to zemlja vladavine prava u kojoj nitko nije izvan ili iznad zakona.

U pogledu provođenja Akcijskog plana premijer je rekao kako "hrvatska Vlada smatra da je Akcijski plan predložen u travnju donio rezultate". "Mislim da će ovih dana biti prigode da to i prikažemo ne samo članovima Task Force grupe nego i drugim zemljama članicama koje žele dati ocjenu o suradnji Hrvatske s međunarodnim kaznenim sudom", rekao je Sanader. Prema njegovim riječima, puna suradnja s Den Haagom znači da "vlada poduzima sve da taj posljednji slučaj riješi, no ako nije u njezinoj moći da to riješi, onda treba odati priznanje toj zemlji i toj vladi i ja to očekujem od EU".

Odgovarajući na pitanje novinara o novim detaljima provedbe Akcijskog plana premijer je rekao kako u cilju uspjeha cjelokupnog Akcijskog plana o detaljima ne može govoriti o detaljima, ali da je, primjerice, "uhićenje Matekovića sigurno jedan od pozitivnih događaja, jer je hrvatska vlada odlučna za obračun s organiziranim kriminalom, što spada u cijeli kontekst Akcijskog plana." Nema dvojbe da će se u tome ići do kraja, rekao je premijer dodajući kako Hrvatska mora biti pravna država te da mora postojati pravna sigurnost. Sanader je istaknuo kako je da je optimist u pogledu slijedećih dana koji predstoje u vezi s pokretanjem hrvatskih pregovora o priidruživanju.



Pisane vijesti