Predsjednik Vlade s članovima Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_clanovima_odbora_za_vanjsku_politiku_europskog_parlamenta.jpg

Pomoć Hrvatskoj u dovršavanju pristupnih pregovora s EU i rješavanju otvorenih pitanja sa Slovenijom glavni su naglasci razgovora izaslanstva Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (EP) s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Stjepanom Mesićem održanih u srijedu u Zagrebu.

ZAGREB, 6. veljače 2008. (Hina) - Pomoć Hrvatskoj u dovršavanju pristupnih pregovora s EU i rješavanju otvorenih pitanja sa Slovenijom glavni su naglasci razgovora izaslanstva Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (EP) s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Stjepanom Mesićem održanih u srijedu u Zagrebu.

"Još treba obaviti mnoge stvari poput reforme pravosuđa ili pronalaska brzog rješenja za ZERP...a mi iz EP-a ćemo vam pomoći na tom putu", izjavio je potpredsjednik Odbora Ioan Mircea Pascu.

Sanader je zahvalio EP-u što je već prošle godine odredio 2008. kao godinu dovršetka pregovora.

"Tu smo se dogovorili da ta godina ostaje godina prema kojoj težimo", kazao je premijer i dodao da je "za ljubav potrebno dvoje", odnosno da je Hrvatskoj potrebna pomoć EP-a, Europske komisije i zemalja članica Unije.

Hannes Swoboda, član Odbora i izvjestitelj u EP-u za Hrvatsku obećao je da će "izvršiti pritisak na Europsko vijeće i Europsku komisiju da se otvori poglavlje o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici". Sanader je, naime, ocijenio da je "nonsens" što Hrvatska, kao članica Vijeća sigurnosti, još nije otvorila to poglavlje.

Na razgovorima s predsjednikom Stjepanom Mesićem, članovi Odbora su obećali da će učiniti sve kako bi uvjerili svoje kolege u EP-u da je apsolutno važno da Hrvatska dovrši pristupne pregovore do kraja ove ili početka sljedeće godine.

"Predsjedniku smo dali dva obećanja, prvo - da ćemo učiniti sve kako bismo svoje kolege u EP-u uvjerili da je apsolutno važno pomoći Hrvatskoj da tijekom ove godine finalizira pregovore do kraja ove ili početka sljedeće godine", kazao je Swoboda.

"Drugo obećanje glasi da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se sa Slovenijom, kao predsjedavajućom zemljom Unije i susjednom zemljom, postigne paket kompromisa koji će deblokirati ono što je blokirano. To se odnosi na ribarstvo, granice i arbitražu treće strane koja mora biti provedena vrlo skoro", dodao je.

Hrvatski predsjednik kazao je da se tijekom susreta s izaslanstvo EP-a "analizirala situacija u Hrvatskoj i pitanja vezana uz ubrzanje procesa za ulazak u EU i NATO".

Ioan Mircea Pascu, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a je kazao da je tijekom "razgovora s predsjednikom vidio istu odlučnost kao i u vladi da Hrvatska pojača svoje napore kako bi 2008. učinila ključnom godinom u nastojanjima da postane članica EU, i za nadati se da će to biti 2009. godine."

Također je kazao da mu je iznimno drago što će Hrvatska uskoro postati članica NATO saveza. "Meni kao Rumunju iznimno je drago što će za vrlo kratko vrijeme Hrvatska u glavnom gradu moje zemlje postati članica NATO-a", rekao je Pascu.

Dodao je da se radi o jednoj polovici posla a da je "druga polovica, pristupanje EU-u, važnija.



Pisane vijesti