Predsjednik Vlade s predsjednikom Uprave i članovima Uprave INA

Cijena benzinskog goriva Super 95 ostaje ispod 8 kuna, INA se odriče marže na taj derivat, izvijestio je danas novinare premijer Ivo Sanader nakon sastanka izaslanstava Vlade i Uprave Ine.

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Cijena benzinskog goriva Super 95 ostaje ispod 8 kuna, INA se odriče marže na taj derivat, izvijestio je danas novinare premijer Ivo Sanader nakon sastanka izaslanstava Vlade i Uprave Ine.

Vlada je tražila da INA u maloprodaji ne uzima maržu što je prihvaćeno, rekao je Sanader napominjući da će INA i dalje djelovati na tržišnom načelu, ali je u dogovoru s Vladom napravila ustupak u pogledu cijene Supera 95 kojeg koristi najveći broj hrvatskih građana.

Razliku u prihodima INA će pokriti cijenama drugih proizvoda, rekao je predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević.

U politiku Ininih cijena, istaknuto je, uključen je i strateški partner mađarski MOL.

Cijene ostalih naftnih derivata formirat će se prema tržišnom načelu, a sljedeća promjena cijena uslijedit će u ponedjeljak, najavio je Dragičević.

"Ne želim biti zloguki prorok, ali završen je medeni mjesec cijena energenata na svjetskom tržištu, rekao je Sanader koji ne očekuje stabilizaciju ili pad tih cijena.

Moguće je očekivati i veću cijenu plina.

Predsjednik Uprave INE najavio je, naime, da će ta tvrtka za drugi kvartal podnijeti zahtjev za povećanjem cijene plina.

Koliko će to biti nije rekao, naveo je tek da se s Ministarstvom gospodarstva još rade kalkulacije, odnosno tarifni sustav.

Ipak, uvjeren je da povećanje cijene plina neće bitno utjecati na budžet građana, s obzirom da siromašni dio Hrvatske nema plin.

Premijer Sanader izvjestio je da je na sastanku dobio čvrsta uvjerenja da će modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku biti gotova u planiranom roku, dakle, do konca 2009., odnosno 2010.

Izvijestio je da dobro ide i projekt plinifikacije, te da je Vlada dobila obavijest da je s UNMIKOM potpisan dogovor o povratu Ininih skladišta na Kosovu.



Pisane vijesti