Predsjednik Vlade se u petak sastaje s kineskim predsjednikom Huom

Drugog dana svog službenog posjeta Kini, hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarat će u petak u Pekingu s kineskim predsjednikom Huom Jintaom o bilateralnim i međunarodnim pitanjima.

PEKING, 26. svibnja 2005. (Hina) - Drugog dana svog službenog posjeta Kini, hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarat će u petak u Pekingu s kineskim predsjednikom Huom Jintaom o bilateralnim i međunarodnim pitanjima.

Nakon razgovora s kineskim premijerom Wenom Jiabaom u četvrtak, premijer Sanader je izjavio da je posljednjih deset godina u odnosima dviju zemalja došlo do zastoja, te da je suradnji potreban novi poticaj posebno razvoju gospodarskih odnosa.

Sanader je spomenuo neravnotežu u trgovinskoj bilanci na štetu Hrvatske i očekivanja da Kina počne ulagati u Hrvatsku, što su neka od pitanja na dnevnom redu njegovih razgovora s kineskim dužnosnicima.

O tome će se detaljnije razgovarati na sastanku Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma koji počinje u petak u Pekingu i nastavlja se u ponedjeljak u Šangaju, najvažnijem kineskom gospodarskom središtu.

U radu foruma sudjeluju dužnosnici Hrvatske gospodarske komore, predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), velikih tvrtki poput INA-e, Zagrebačkog velesajma, Končara, kao i nekoliko malih i srednjih privatnih poduzetnika.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev potpisao je u četvrtak sporazum s kineskom izvozno-kreditnom agencijom Sinosure.

Sporazum predviđa suradnju koja se odnosi na zajedničko osiguranje, reosiguranje izvoza, pomoć oko odštetenih zahtjeva, te jačanje suradnje na području financiranja izvoza i razmjene iskustava i znanja.

U priopćenju u povodu potpisivanja sporazuma HBOR je potvrdio spremnost da osim financijske potpore i osiguranja izvoza hrvatskim izvoznicima pomaže u pregovaranju i sklapanju budućih poslova s kineskim gospodarstvenicima.

Član Upravnog odbora INA-e Josip Petrović potpisao je u četvrtak Memorandum o razumijevanju izmedju INA-e i kineske kompanije Sinochema. Novi okvir za suradnju daje i upravo potpisan Memorandum između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme, o suradnji u oblasti malog i srednjeg poduzetništva.

Politička volja i obostrani interes za jačanjem gospodarske suradnje postoje, pravni okvir se dopunjuje a na gospodarstvenicima je da razviju sve oblike suradnje s kineskim partnerima, i prije svega da smanje trgovinski deficit.

U trgovinskoj razmjeni u prošloj godini od oko 640 milijuna američkih dolara, hrvatski uvoz iz Kine iznosio je 635 milijuna dolara, a izvoz samo malo više od sedam milijuna dolara, što je tema o kojoj se razgovara u okviru Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma u Pekingu.



Pisane vijesti