Predsjednik Vlade se zakonski ne može izuzeti od imenovanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda

Slika /Vijesti/2018/11 studeni/23 studeni/DSC_2684.JPG

"Potpisivanje ovog važnog sporazuma ima cilj sinergiju i koordinaciju svih resora i institucija, uključujući i predstavnike civilnog društva, u provedbi Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kao i naše Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima nakon što je u Banskim dvorima potpisan Sporazum o suradnji u području borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Plenković je naglasio da će svi resori biti u potpunosti angažirani u stvaranju dodatnog pravnog okvira te da je fenomen nasilja nad ženama ozbiljan problem u hrvatskom društvu.

"Ovim smo pokazali da želimo dosljedno provoditi Konvenciju Vijeća Europe koju smo ratificirali u proljeće, provesti Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, provoditi kvalitetan zakonodavni okvir koji postoji, mijenjati društvenu klimu koja bi na bilo koji način taj problem ili ignorirala, ili ga smatrala takvim da se o njemu ne govori, ili pak da se ti prekršaji i kaznena djela ne prijavljuju", rekao je.

Pojasnio je da je cilj zaštita žrtava i reakcije društva, institucija te svih državnih mehanizama koji omogućuju žrtvama da prijave nasilnike.

Vlada se očitovala, postoji urudžbeni zapisnik

Upitan o današnjoj odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, predsjednik Vlade je istaknuo da svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđaju, u bilo kojoj varijanti, izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjednika Vlade.

"Zakonski se, dakle, nije moguće izuzeti. Navodno je čak rečeno da se Vlada nije očitovala na tu temu. Vlada se očitovala i to na način da čak imamo i urudžbeni zapisnik. To je bilo početkom rujna. Po toj logici, da sam, primjerice, bio u rodu s gospodinom koji me zbog ovog slučaja prijavio, a to je Miro Bulj iz Mosta, i da sam njega imenovao za veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini s njegovim sjajnim kvalifikacijama, onda bih prihvatio da je to eklatantan sukob interesa i apsolutno neprimjereno imenovanje nekoga s kim sam povezan, ovaj put kumstvom, i to mojim njemu prije 20 godina. To bi bilo strašno i to bi bila katastrofa - i za državu, i za diplomaciju, i za politiku", kazao je.

Naglasio je da je sudjelovao u procesu postavljenja na veleposlaničku dužnost čovjeka kojega poznaje od 1994. godine.

"On je bio veleposlanik Republike Hrvatske pri Sjevernoatlantskom savezu, veleposlanik u Ruskoj Federaciji, radio u našoj misiji pri Ujedinjenim narodima te obavljao niz drugih diplomatskih dužnosti. Smatram da nisam napravio ništa neobično. Napravio sam dobro jer on svoj posao radi kvalitetno", rekao je.

Izdvojio je da ne dolazi u obzir izuzimati se od uloge na koju je demokratski izabran te je dobio povjerenje u Hrvatskom saboru.

"S druge strane, ovakvih primjera ima koliko hoćete. Ako želimo tako tumačiti članak 5. zakona, odnosno stavak 5., po toj logici bih se trebao izuzeti od svih imenovanja u diplomatskoj službi. Manje-više svi su ti ljudi moji prijatelji, poznanici, kolege i znamo se 25 godina", pojasnio je.

Neargumentirano i nepotrebno  

Kazao je da bi u istoj poziciji onda bila predsjednica Republike i bivši premijer Milanović koji dolazi iz tog kruga.

"On je svojedobno imenovao u svoju Vladu na mjesto zamjenika ministra g. Klisovića, koji je u kumskom odnosu s njim. Zar je to neki problem? Zar je sukob interesa, je li javnost nešto bila uskraćena s time?", dodao je, napomenuvši da je  neobično da Povjerenstvo nije vidjelo očitovanje Vlade.

"Mi smo išli i korak dalje nego što treba interpretirati odredbe ovog zakona i o tome govorim bez da radim nekakav pritisak, dapače, mi ćemo sve otvoriti, ali mislim da je to u ovom trenutku neargumentirano i nepotrebno", poručio je

Upitan smatra li da je Povjerenstvo ispolitizirano, premijer Plenković je odgovorio kako ono treba raditi u skladu sa zakonom, ali da isto tako treba gledati i načela svrhovitosti i svrsishodnosti.

"Ovo je jedan primjer. Imate, dakle, prijavu političke stranke oponenta za nešto što je banalno otvarati, da se o takvoj temi postupak meni čini suvišnim, čak nisam siguran da je korisno za opću klimu ovih tema", kazao je.

Na novinarsku opasku kako je često na meti, predsjednik Vlade je rekao da je nekima prijavljivanje postalo sport te postoji trend političkih stranaka koje kazneno prijavljuju i trend onih koje prijavljuju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

"Mi ćemo, kao i do sada, argumentirano i smireno odgovarati na sve upite koji budu postavljeni", zaključio je.
 

Pisane vijesti