Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sastao se s albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/10 svibnja/premijer_predsjednikalbanije.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sastao se danas, 10. svibnja 2016. godine s predsjednikom Republike Albanije Bujarom Nishanijem.

Predsjednik Vlade Orešković pozdravio je vrlo dobre i prijateljske odnose dviju zemalja te povezanost dvaju naroda. Veliku zahvalnost uputio je pripadnicima albanske manjine u Hrvatskoj koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Istaknuo je da su dvije države razvile pouzdano partnerstvo u različitim regionalnim inicijativama i NATO-u te zajedničku predanost širenju europskih vrijednosti. Predsjednik Vlade naglasio je potpunu spremnost Republike Hrvatske za pružanje podrške i pomoći Republici Albaniji na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji, na kojem je do sada ostvarila dobre pomake.

Premijer Orešković također je iskazao uvjerenje da će povećanje regionalne i međunarodne sigurnosti jačanjem suradnje u okviru NATO saveza stvoriti prostor za napredak i bolju suradnju i na svim ostalim područjima.

Predsjednik Republike Albanije Nishani kazao je da ovaj posjet smatra jednim od svojih važnijih inozemnih posjeta. Izrazio je zahvalnost Republici Hrvatskoj i hrvatskome narodu na podršci, partnerstvu i pomoći tijekom posljednjih dvadeset i pet godina te  naglasio da će Hrvatska u Albaniji imati vjerodostojnog partnera, bliskog prijatelja i suradnika u regiji, Europi i na međunarodnoj sceni.

Za Albaniju postoji samo jedan put do održivog mira i stabilnosti u regiji te dobrosusjedskih odnosa, a to su europska obitelj i integracijski proces pred nama, istaknuo je predsjednik Republike Albanije. U tom pogledu, odgovornost je Albanije ispuniti sva očekivanja koristeći pri tome hrvatska iskustva.

Oba su državnika suglasna da  postoji velik prostor za razvoj gospodarske suradnje te  su iskazali spremnost podržati povezivanje gospodarskih subjekata na polju energetike, infrastrukture, turizma i poljoprivrede, smatrajući ih područjima u kojima se može ostvariti značajan napredak. Hrvatsko iskustvo s fondovima Europske unije prepoznato je kao važan ulog za razvoj gospodarske suradnje.

Predsjednik Vlade Orešković i  predsjednik Republike Albanije Nishani uvjereni su da će  dodatno povezivanje zemalja u susjedstvu dovesti do napretka i boljitka svih naroda u regiji.
 

Pisane vijesti