Predsjednik Vlade u Berlinu: Hrvati u Njemačkoj su poveznica između dviju prijateljskih zemalja

Slika /00 Foto mobitel/foto/CB25AA4A-4FF6-4E7B-86EC-C8D97B498B1D.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je danas u dvodnevni radni posjet Saveznoj Republici Njemačkoj.

Po dolasku u Berlin, predsjednik Vlade sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice u tom gradu, istaknuvši da su Hrvati u Njemačkoj poveznica između dviju prijateljskih zemalja.

"Vi ste poveznica jačanja gospodarskih odnosa, stvaranja pozitivne slike o Hrvatskoj u ovoj najvećoj europskoj zemlji i svakim danom svojim doprinosom gradite te odnose", naglasio je premijer.

Susret s kancelarkom Merkel

Podsjetio je da je ovaj posjet dogovoren s kancelarkom Angelom Merkel početkom srpnja na summitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu te kako se ovim susretom želi unaprijediti politički dijalog.

"Predložit ćemo sutra njemačkoj strani akcijski plan kojeg naša dva ministarstva vanjskih poslova već duže vrijeme pripremaju kako bismo formirali grupe tema kao okvir suradnje koji će još poboljšati suradnju s Njemačkom, koja je jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku u proteklih dvadeset i sedam godina te je među ključnim vanjskotrgovinskim partnerima", rekao je predsjednik Vlade, podsjetivši također da iz Njemačke u Hrvatsku u prosjeku dolazi više od dva milijuna turista po sezoni te je riječ o zemlji s kojom Hrvatska ima razgranate odnose, ne samo na saveznoj nego i na razini pojedinih zemalja.

Predsjednik Vlade kazao je da će tijekom susreta razmotriti stanje i na jugoistoku Europe, istaknuvši važnim pitanje migracijske politike, osobito za Njemačku. Bit će riječi i o hrvatskim  nastojanjima da se priključi Scgengenskom prostoru.

"Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo sve tehničke kriterije da se donose politička odluka o toj tješnjoj suradnji u okviru Europske unije", ustvrdio je predsjednik Vlade.

Izvijestio je da će s kancelarkom Merkel razgovarati i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru, osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj, prometnoj i infrastrukturnoj suradnji u jugoistočnoj Europi, a dotaknut će se i svih ključnih europskih tema prije održavanja novog ciklusa sastanaka Europskoga vijeća.

"Vjerujem da će sutrašnji susret sa saveznom kancelarkom, ali i ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom, naš susret s njemačkim gospodarstvenicima, razgovor s predstavnicima njemačkih medija u Zakladi Springer te kasnije predavanje u Zakladi Konrad Adenauer biti važan ukupni doprinos odnosima Njemačke i Hrvatske", poručio je. 

Hrvatska i Njemačka

Predsjednik Vlade naglasio je da Hrvatska i Njemačka imaju savezničke odnose u okviru NATO-a te partnerske u okviru Europske unije, izrazivši želju da ovaj posjet ugradi nove kockice u bilateralne odnose dviju zemalja.

"Dijelimo iste vrijednosti i želimo pridonijeti zajedničkoj viziji europskog projekta", rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da su Njemačka, aktualna koalicija, a osobito kancelarka Merkel sidro stabilnosti i motor razvoja europskoga projekata.

Uz predsjednika Vlade su državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Zrinka Ujević, te ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić.

Pisane vijesti