Predsjednik Vlade u posjetu Uljaniku: Hrvatska je ne samo spasila, već i ojačala svoju brodogradnju

  • Slika /Vijesti/2015/kolovoz/28 kolovoza/ZM-web-BDP.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas brodogradilište Uljanik u Puli. Sastao se s predstavnicima Uljanika, a potom obišao brod koji se gradi za Turkmenistan. 

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac.

"Hrvatska je ne samo spasila, već i ojačala svoju brodogradnju“, kazao je predsjednik Vlade u izjavi za medije. 

Premijer Milanović osvrnuo se i na rast BDP-a od 1,2 posto. „To je brojka kojom možemo biti jako zadovoljni. Ono što je još važnije jest da raste izvoz i da raste industrijska proizvodnja, a i potrošnja raste kontinuirano. To su sve posljedice aktivnih mjera, i okruženja, ali ne isključivo članstva Hrvatske u Europskoj uniji, jer kada bi to bilo tako onda bi sve članice bile jednako uređene“. Predsjednik Vlade dodao je kako je Hrvatska imala koristi od članstva u Europskoj uniji, ali i istaknuo da je Vlada izuzetno uspješna u korištenju europskih fondova. „Hrvatska je izašla iz krize i stope rasta u kvartalima koje su pred nama će biti još više“, rekao je premijer Milanović. 

Upitan o stopiranju uvoza mlijeka iz BiH, premijer Milanović pojasnio je kako Hrvatska nije stopirala uvoz nego traži dodatne sanitarne provjere. „Bosna i Hercegovina je dužna odobriti kvote tradicionalnoj trgovini Hrvatskoj, a već godinu i pol dana zavlači, to moram otvoreno reći jer to hrvatska javnost mora znati. To radimo zbog hrvatskih izvoznika. A Bosna i Hercegovina je dužna učiniti ono što je Hrvatska učinila za Sloveniju i Slovenija za Hrvatsku, kad je Slovenija ušla u Europsku uniju. Dakle, ista pravila. Mi tu nismo zavlačili i Slovenija je temeljem tradicionalnih kvota dobila pravo koje je imala prije ulaska u Europsku uniju. To je jasna poruka. Europska unija i trgovinski aranžmani s Europskom unijom državama koje nisu članice daju određena prava, ali postoje i određene obveze. Tražimo da se određene tradicijske kvote hrvatskog izvoza u BiH prije 2013. i dalje poštuju“, poručio je predsjednik Vlade. 

Premijer Milanović istaknuo je da Vlada vodi računa o svima, odgovarajući na pitanje o neisplati plaća Uljanik TESU. „Moja Vlada je naslijedila stare priče koje se vuku godinama, poput Imunološkog zavoda, i neke od njih je riješila, a probat će riješiti sve“. 

Upitan očekuje li da će smanjenje cijena naftnih derivata povući za sobom val pojeftinjenja, premijer Milanović kazao je kako očekuje pojeftinjenje goriva i energenata, a roba je stvar proizvođača i prodavača. „Kad je nafta u pitanju, ona je sada jeftina, ali nemojmo se ponašati kao da će biti jeftina uvijek. Možda za godinu dana, kao prije pet godina, naraste na 150 dolara. Prema tome, tu treba biti oprezan i ne likovati“. 

 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zoran Milanović