Predsjednik Vlade u razgovoru za Hrvatsku televiziju: Nećemo rezati mirovine i plaće

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović gostovao je jučer u prvoj emisiji novog političkog „talk showa“ Javna stvar na Hrvatskoj televiziji, urednika i voditelja Gorana Rotima.
 

Tom prigodom premijer Milanović osvrnuo se na proceduru prekomjernog deficita i nove zahtjeve Europske komisije u vezi ušteda u Državnom proračunu. Predsjednik Vlade pojasnio je da Europska komisija nije, kako se interpretira, odbila rebalans hrvatskog proračuna. „Ako ste pratili agencijske vijesti danas, Bruxelles je to demantirao. Ne radi se tu o odbijanju. To je proces pregovora“, rekao je premijer Milanović dodavši bi naš cilj uštede trebao biti, kada se zbroje povećanja prihoda i smanjenja rashoda, 7,7 milijardi kuna, odnosno 2,3 posto BDP-a. „Idemo prema tom cilju. Hoćemo li ga potpuno postići, to ne znam, jer ne želimo kompromitirati neke druge stvari koje su nam važne. Ne da to ubije svaku mogućnost rasta, međutim idemo prema tome. Rebalans smo donijeli odmah. Možda ih bude još dva, možda ne bude više ni jedan, upravo zato da ne gubimo vrijeme i da s uštedama i prilagodbama idemo odmah. A razgovori s Bruxellesom trajat će barem tri godine i bit će stalno tema“, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Milanović istaknuo je kako hrvatska Vlada u pregovorima s Europskom komisijom ide prema tome da ostvari rezultate koji su Hrvatskoj u interesu. „Mi živimo na dug i nas su prethodne vlade zaduživale i nisu provodile nikakve reforme, a mi smo te reforme konačno započeli, ali nismo dovoljno brzi. To sam sebi predbacujem, nismo dovoljno brzi. Naši prethodnici nemaju pravo reći ništa o tome“.

Upitan jesu li u pitanju novi porezi i rezanje plaća i mirovina, premijer Milanović rekao je: „Za sada, ne. Ono što smo napravili na rashodnoj strani, kada su u pitanju mirovine i plaće, mirovine nismo uopće dirali i nećemo. Jer tu naprosto nema prostora. To su naši ljudi, žive od toga, to je užasno malo, to je slabo, to je skromno, i tu smo da im zadržimo barem to što imaju. Kad su plaće u pitanju, zadnja korekcija dodataka, tzv. dodatka na vjernost u javnoj službi, dakle, osim 0,5 posto godišnje za staž, imali ste još, nakon 25 godina, posebne dodatke. To nije pošteno. Dakle, to je ukinuto. Plaće su smanjene dužnosnicima, i neke druge korekcije u nekim rashodima i materijalnim troškovima su napravljene“.

Upitan može li sada najaviti neke druge rezove, predsjednik Vlade Zoran Milanović je rekao: „U ovom trenutku rezovi na strani plaća i prihoda i materijalnih davanja – ne.“

Premijer je govorio i o ostalim aktualnim temama u Hrvatskoj, a cjeloviti intervju možete pogledati na YouTube kanalu Vlade
 

Pisane vijesti