Predsjednik Vlade: Vjerujem da ćemo u prosincu imati Vladu koja će nastaviti posao kako bi Hrvatska i dalje rasla

Slika /Vijesti/2015/rujan/7 rujna/FAH-H4231694.jpg

Premijer Milanović: „Došao sam u Dubrovnik kao predsjednik Vlade, da pružim podršku Konvenciji, jer od kazetnog naoružanja u svijetu strada jako puno ljudi, a puno ih je stradalo i u Hrvatskoj“

Nakon sudjelovanja na Prvoj preglednoj konferenciji Konvencije o kazetnom streljivu koja se održava u Dubrovniku, predsjednik Milanović odgovarao je na upite novinara. Komentirajući Konvenciju, premijer je istaknuo da je kazetno streljivo vrsta naoružanja koja je nehumana i ne bira žrtvu te sakati i ubija ljude. „Došao sam u Dubrovnik kao predsjednik Vlade, da pružim podršku Konvenciji, jer od kazetnog naoružanja u svijetu strada jako puno ljudi, a puno ih je stradalo i u Hrvatskoj“, kazao je premijer i naveo primjer dječje bolnice u Klaićevoj, gdje je prije samo dvije godine na krovu nađena eksplozivna naprava, tzv. „zvončić“. Dodao je da je potrebno izvršiti pritisak na neke od država, koje i dalje pridržavaju pravo uporabe takvog oružja u konfliktima, a od kojih ginu uglavnom žene i djeca. „Upravo zbog toga ovdje se neće postići konačan dogovor po tom pitanju“, zaključio je premijer.

Na upit o konzultacijama kod predsjednice Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade ponovio je da će ići nakon izbora, a na upit da komentira njezinu najavu da će preseliti ured u Vukovar, kazao je da je to pravo predsjednice. „Ako želi biti među ljudima, može i tako, može putovati. Mi se bavimo konkretnim i teškim stvarima, a predsjednica, ako smatra da je to nešto zbog čega će Hrvatskoj biti bolje, u redu, to je zaista njezina stvar.“

Predsjednik Vlade Milanović osvrnuo se na neke od zakonskih prijedloga koji će se razmotriti na izvanrednoj sjednici Sabora, istaknuvši da je u mandatu Vlade napravljeno puno posla. „U nekoliko zakona je i „švicarac“ te propisi o energetskom siromaštvu koji će siromašnim građanima pojeftiniti troškove grijanja u zimskoj sezoni, što ne ide direktno iz proračuna i nije kupovina glasova“, kazao je predsjednik Vlade, naglasivši da je riječ o projektu koji je dobar i na kojem se radilo godinu dana. „Nismo i ne možemo ga provesti bez privatnih tvrtki koje su opskrbljivači“, dodao je.

Ponovio je da je raspuštanje Sabora autonomna odluka većine u Hrvatskom saboru te da pretpostavlja da će se ta odluka donijeti u rujnu. „Sabor će prema Ustavu nakon 15. rujna ući u redovno zasjedanje i nakon toga će se po svemu sudeći i raspustiti“, pojasnio je predsjednik Vlade i dodao da će izbori biti vrlo brzo nakon čega će se tražiti većina u parlamentu, odnosno većina za sastavljanje vlade. Naglasio je da je Hrvatska u zadnjih dvadeset godina uvijek imala stabilnu vladu. „To je jedna od dobrih stvari našeg parlamentarnog sustava vlasti, a vjerujem da će tako biti i nakon izbora. Vjerujem da ćemo u prosincu imati vladu koja će nastaviti posao i Hrvatsku ne samo izvući iz recesije, što je napravljeno, nego je zaista staviti čvrsto na noge kako bi nastavila rast“, zaključio je.

O sutrašnjem potpisivanju koalicijskog sporazuma i IDS-u, predsjednik Vlade je kazao da ne vidi problem ako IDS ide samostalno na izbore: „Dobrodošli su u koaliciju, s njima smo dobro surađivali i u svemu što smo postigli, a to nije malo, sudjelovali su i oni“.  
 
Foto: Hina 
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zoran Milanović