​Predsjednik Vlade: Zakon o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama je plan B i osigurač za hrvatsku ekonomiju

U razgovoru s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem danas u Dubrovniku, novinari su se dotaknuli i oporbenih kritika na prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji je Vlada prihvatila na prošlotjednoj sjednici i uputila u saborsku proceduru.
Predsjednik Vlade kazao je da opozicija ima pravo na svoje mišljenje, a on smatra da je predloženi zakon u skladu  s hrvatskim Ustavom i drugim propisima koji reguliraju sličnu materiju u skladu s pravnom stečevinom Europske unije.  Dodao je da će se o zakonu raspraviti u Hrvatskome saboru te da je rađen u najboljoj namjeri da se izvanredna situacija regulira posebnim pravnim režimom koji zahtiieva izvanredna rješenja u interesu hrvatskoga gospodarstva i hrvatskog financijskog sustava.
Predsjednik Vlade Plenković poručio je da će, ukoliko uprava i vlasnik Agrokora, zajedno  s vjerovnicima, i  kreditorima-bankama i dobavljačima, pronađu rješenje koje je u interesu kompanije i njenih zaposlenika, kao i cijelog lanca dobavljača, o čemu imaju puno pravo odlučivati,  Vlada takvo rješenje podržati.
„Zakon je plan B, osigurač za hrvatsku ekonomiju, tako ga gledamo, zbog toga smo ga i radili, a u slične pothvate su se upuštale i druge članice Europske unije koje su se susrele s ovako izvanrednim okolnostima“, ponovio je još jednom Plenković. Dodao je da je već više puta istaknuo kako Vlada vodi  dijalog sa svim dionicima, a na upit o mogućem sastanku s Antonijem Alvarezom III,  kazao je da je Vlada spremna olakšati sve procese u ovoj fazi te da je otvorena za susret.
Nakon što se zakon donese, dodao je predsjednik Vlade, i dođe li do njegove primjene uz pristanak dužnika, hrvatska Vlada je spremna preuzeti odgovornost te će i tada  razgovarati sa svim stručnjacima koji su temeljem svog iskustva, svoje reputacije i znanja već obavili restrukturiranja kompanija koje su se našle u poteškoćama.

Pisane vijesti