Predsjednik Vlade Zoran Milanović u Gunji: Sve što bude trebalo biti sagrađeno nanovo, bit će gotovo do zime

  • Slika /Vijesti/2014/Srpanj/9 srpnja/Milanovic Gunja WEB.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović obišao je danas u pratnji ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš u Rajevom Selu i Gunji objekte stradale u poplavi koja je u svibnju zadesila županjsku Posavinu.

"Sve što bude trebalo biti sagrađeno nanovo, do zime će biti sagrađeno, a na proljeće i potpuno dovršeno. Vidim da se radi", poručio je u nakon obilaska Rajevog Sela Zoran Milanović rekavši kako potpuno razumije stanovnike stradalog područja koji su nezadovoljni dinamikom obnove, ali kako "brže od ovoga ne može". Po njegovim riječima, obnova "ide kako treba ići, ali za sve treba vremena".

"Nemamo iskustva za sve sve ovo. Ja sam zadovoljan. Nismo niti jednog trenutka maknuli fokus sa svega ovoga što se ovdje događa", izjavio je novinarima Milanović poručivši kako će osobe čija je imovina stradala u poplavama dobiti sve što im pripada. "Što se tiče pomoći Crvenog križa, to treba pitati u Crvenom križu. Njihov rad je reguliran zakonom. Možda je i to trebala preuzeti država. Mogla je. Imali smo povjerenja u Crveni križ", kazao je Milanović.

Ministrica Anka Mrak Taritaš podsjetila je kako je na stradalom području kao opasno za život označeno 666 kuća ponovivši kako u ministarstvu procjenjuju da će međutim za rušenje biti tek oko 150 kuća, dok će se preostale moći obnoviti. Prve tvrtke u posao obnove uvest će se 21. srpnja, najavila je.

"Od tih 150 kuća mi uklanjamo i ruševine kuća u kojima ljudi nisu živjeli jer predstavljaju opasnost za zdravlje. Takve kuće uklanjamo prve kao i one koje su se same srušile", navela je Mrak Taritaš rekavši kako je riječ o oko 55 kuća u Rajevom Selu i Gunji. Po njezinim riječima, na mjestu kuća koje će biti srušene radit će se tipske kuće za koje su već napravljena idejna rješenja koja predviđaju gradnju kuća veličine 55, 70 i 80 četvornih metara, ovisno o broju članova obitelji.

Po njenim riječima, do kraja ovogodišnje građevinske sezone trebala bi završiti izgradnji svih kuća, dok bi se fasade radile na proljeće. Navela je i kako je država maksimalno skratila rokove za javnu nabavu koliko je god bilo moguće kako bi obnova započela što prije. U normalnim situacijama, dodala je, ugovaranje rušenja objekata trajalo tri do četiri mjeseca, a ovdje je sve napravljeno u tri dana.

Istaknula je i kako su javni natječaji vrlo transparenti i složeni na način da poslove ne može dobiti samo jedna tvtrka. "Naša ideja je da što više tvrtki radi jer što ih više radi cijeli će posao biti brže i gotov", kazala je Mrak Taritaš, rekavši kako je tvrtkama s stradalog područja županjske Posavine savjetovala da se udruže u konzorcij kako bi lakše prošle na natječajima.

"Mi međutim imamo propise i zakone kojih se moramo držati. Odgovaramo za svaku kunu će biti potrošena iz proračuna za obnovu, a još nije niti jedna. Sve što smo do sada radili radili smo volonterski. Prva sredstva koja trošimo trošimo za rušenje, ali opet ne iz sredstava namjenjenih za obnovu već iz sredstava koje inače imamo za rušenje", rekla je Anka Mrak Taritaš zamolivši ljude s stadalog područja za strpljenje uvjeravajući ih da nitko neće biti oštećen niti uskraćen za bilo što što mu u obnovi pripada.

U razgovoru s mještanima Rajevog Sela premijer Milanović je ponovio kako savski nasip koji je 17. svibnja pukao kod tog mjesta nije trebao puknuti, jer je obnovljan prije samo nekoliko godina. "To se nije smjelo dogoditi. Za to neće nitko odgovarati na kraju", poručio je nezadovoljnim Rajevčanima koji su mu se požalili kako ih nitko ne posjećuje niti brine o njihovim potrebama.

Tijekom obilaska Gunje Milanović i Anka Mrak Taritaš obišli su kuću Ane Vareševac koja je također izrazila nezadovoljstvom dinamikom obnove, a u Drenovcima urede Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Hrvatske gospodarske komore Vukovar. Također su bili nazočni primopredaji 200 kompleta lopata, kanti i čekića koje je mještanima postradalih sela u županjskoj Posavini doniralo Podzemno skladište plina iz Zagreba.

(Hina) 


Vijesti iz medija | Društvo i zajednica