Predstavljena Kampanja za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama

U povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je danas nevladinim ženskim udrugama i udrugama žena s invaliditetom, Kampanju za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama.

POTPREDSJEDNICA VLADE KOSOR PREDSTAVILA KAMPANJU ZA BORBU PROTIV OBITELJSKOG NASILJA

ZAGREB, 8. ožujka 2006. (Hina) - U povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je danas nevladinim ženskim udrugama i udrugama žena s invaliditetom, Kampanju za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama.

Kampanja je dio velike kampanje članica Vijeća Europe, koja će započeti 2007. i trajati do 2008. godine, a Hrvatska ove godine započinje s predaktivnostima za nju, rekla je Kosor.

U tom smislu, Hrvatska je donijela i Nacionalnu strategiju zaštite u obitelji, koja predviđa da svi predmeti obiteljskog nasilja moraju nositi oznaku "Žurno".

Također je donešen i Protokol o postupanju u slučaju nasilja nad ženama, koji propisuje što koja institucija treba učiniti u slučaju nasilja.

Ona je posebno pohvalila napore MUP-a, pri zaštiti žena i postupanju prema nasilniku.

S obzirom na broj prijava, te kaznenih i prekršajnih dijela u prošloj godini, nasilje nad ženama poraslo je za 30 posto, što Jadranka Kosor ne drži alarmantnim, već objašnjava činjenicom da sve više žrtava odlučuje prijaviti zlostavljača.

Čestitkama u povodu Međunarodnog dana žena, na prigodnom domjenku u Vladi priključio se i hrvatski premijer Ivo Sanader.



Pisane vijesti