Predstavljena publikacija "Proračunom prema ravnopravnosti spolova"

"Proračunom prema ravnopravnosti spolova" publikacija je Europskog ženskog lobija koju je danas u povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena predstavio Vladin Ured za ravnopravnost spolova.

ZAGREB, 7. ožujka 2006. (Hina) - "Proračunom prema ravnopravnosti spolova" publikacija je Europskog ženskog lobija koju je danas u povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena predstavio Vladin Ured za ravnopravnost spolova.

Ta publikacija predstavlja posebnu dimenziju proračuna i politike javne potrošnje u odnosu na ravnopravnost spolova, kojom se nastoji pokazati koliko upravljanje proračunskim sredstvima utječe na svakodnevni život žena i muškaraca, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

"Kod izrade proračuna, ali i kod odabira žena za pojedine odgovorne dužnosti i njihova pozicioniranja mora se voditi računa o njihovoj zastupljenosti i dati im mogućnost da budu tamo gdje je novac i gdje je moć, a novac je i moć", rekla je Kosor.

Takav proračun, dodala je, može biti jedna od dimenzija aktivne politike ravnopravnosti spolova, ali će ovisiti od političke spremnosti i o gospodarskim mogućnostima i specifičnostima svake države.

Navela je da je unatoč zakonima i poticajnim mjerama položaj žena na tržištu rada u Hrvatskoj i dalje nezadovoljavajući, pa će Vlada za provedbu nacionalnog akcijskog programa zapošljavanja u 2006. izdvojiti oko 370 milijuna kuna. Među programima zapošljavanja mladih, dugotrajno nezaposlenih starijih i roditelja s više djece, biti će i oni za zapošljavanje žena iznad 45 godina i za žene žrtve nasilja, navela je.

Istaknula je da su žene uglavnom zaposlene u manje i slabije plaćenim djelatnostima, pa je tako prema podatcima Državnog zavoda za statistiku prosječna neto plaća žene tijekom 2004. iznosila 3.885 kuna i bila za 11 posto manja od prosječne plaće muškarca. Od ukupnog broja nezaposlenih žene čine 60 posto, a najviše nezaposlenih je u dobi od 19 do 30 godina, a u dobi od 40 do 50 godina nezaposleno je više od 60
posto žena.


Predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin rekla je da je riječ o knjizi Europskog ženskog lobija prevedenoj i tiskanoj kao doprinos Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova projektu "Rodno praćenje proračuna" Poduzetničkog centra ROSA. Radi se o izuzetnom vrijednom projektu usmjerenom nedovoljno istraženom pitanju analize i praćenja proračuna, kao jedne od političkih mjera promicanja ravnopravnosti spolova. Politika javne potrošnje ima različit utjecaj na žene i muškarce jer u većini zemalja žene imaju manju ekonomsku, društvenu i političku moć od muškaraca, ustvrdila je Štimac-Radin.

Voditeljica Poduzetničkog centra za žene ROSA Slavica Kušić rekla je da žene u zemljama EU za isti posao zarađuju 75 posto plaće muških kolega, a da se točni podatci u Hrvatskoj ne znaju zbog nepostojanja rodne statistike.



Pisane vijesti