Pregovori izaslanstava Hrvatske i SCG o zatočenim i nestalima

Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske i Komisije Vijeća ministara Srbije i Crne Gore za nestale osobe pozitivnim su danas ocijenila rezultate dvodnevna sastanka o zatočenima i nestalima, prvog nakon dvije godine stanke.

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske i Komisije Vijeća ministara Srbije i Crne Gore za nestale osobe pozitivnim su danas ocijenila rezultate dvodnevna sastanka o zatočenima i nestalima, prvog nakon dvije godine stanke.

Predsjednik Povjerenstva hrvatske Vlade za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić i predsjednik Komisije Vijeća ministara Srbije i Crne Gore Gvozden Gagić na konferenciji za novinare najavili su ubrzanje suradnje u rješavanju sudbine zatočenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata te su se dogovorili i o konkretnim aktivnostima.

Tako će ovaj mjesec biti preuzeto sedam identificiranih posmrtnih ostataka ekshumiranih u Srbiji i Crnoj Gori, a za idući mjesec pukovnik Grujić najavio je ekshumacije na više mjesta u SiCG. Grujić je bitnim ocijenio nedavno skidanje oznake tajnosti s dokumentata iz Vukovarske bolnice iz 1991. koji su se nalazili u arhivima vojske SiCG, što će pomoći u otkrivanju sudbina zatočenih i nestalih s vukovarskog područja.

Istaknuo je i da su usklađeni kriteriji s Komisijom SiCG i Međunarodnim odborom Crvenog križa o broju i statusu osoba s popisa traženih na obje strane. Iznio je podatak da su na tim popisima 1142 osobe koje Hrvatska smatra nestalima nakon rata, 935 osoba su hrvatski državljani srpske nacionalnosti nestali 1995. te 440 državljana SiCG.

Odbio je podrobnije komentirati dvogodišnju stanku u pregovorima dvaju povjerenstava, dodavši da se unatoč tomu suradnja nije prekidala.

Voditelj izaslanstva SiCG Gvozden Gagić je, ocijenivši pregovore pozitivnima, najavio ubrzanje suradnje u izmjeni podataka o zatočenim i nestalim, rekavši da se zauzima za depolitizaciju tog pitanja.

Gagić tvrdi da popisi zatočenih i nestalih na obje strane nisu konačni, jer su na njemu samo osobe koje su udovoljile kriterijima Međunarodnog odbora Crvenog križa, ali "postoji i tamna brojka nestalih u ratnim operacijama, ali ih, primjerice, rodbina ne traži ili ne zadovoljavaju neki drugi uvjet da bi se našli na popisu".



Pisane vijesti