Premijer Milanović: Hrvatska zahvalna UN-u na ulozi u njezinoj borbi za nezavisnost

Premijer Zoran Milanović završio je višednevni boravak u New Yorku gdje je sudjelovao u radu Opće skupštine Ujedinjenih naroda govorom pred tim tijelom zahvalivši pritom UN-u na njegovoj ulozi u hrvatskoj borbi za nezavisnost.

"Imamo velika očekivanja od UN-a kao jedinog univerzalnog okvira za nalaženje zajedničkih rješenja za međunarodne krize i aktualne izazove. No moramo se zapitati – je li UN napravio dovoljno i što mi zajednički možemo učiniti kako bismo unaprijedili njegovo djelovanje", rekao je među ostalim Milanović.

Dodao je kako je ova godina bila vrlo neučinkovita u pogledu sposobnosti Ujedinjenih naroda da spriječe sukobe i zaštite civile, referirajući se pritom na Siriju, i rekao da u pogledu nasilja koje vlada u toj zemlji Hrvatska dijeli stajalište Europske unije.

"Prioritet je zaustavljanje sukoba, dostava humanitarne pomoći i plan za gospodarsku i političku stabilizaciju zemlje. Nastavak borbi samo će povećati patnje i otežati mirno rješenje krize. Također, moramo ostati predani političkoj tranziciji koja će zadovoljiti demokratske želje sirijskog naroda. Rješavanje krize naša je zajednička odgovornost", rekao je Milanović.

Premijer je u govoru istaknuo i napredak Hrvatske i podsjetio da je od 2009. članica NATO saveza, a od srpnja iduće godine postaje 28. zemlja Europske unije.

"Hrvatska je prošla opsežnu, ali i uspješnu političku, gospodarsku i socijalnu tranziciju u vrlo kratkom vremenu. Zbog toga imamo posebno razumijevanje i iskustvo iz prve ruke koje se tiče isprepletenosti mira, sigurnosti, razvoja i promocije ljudskih prava. Danas to iskustvo dijelimo sa zemljama jugoistočne Europe, kao i sa zemljama koje izlaze iz sukoba", naglasio je Milanović.

Hrvatska želi da i njezini susjedi u regiji uspješno prijeđu isti put, rekao je Milanović, dodavši da Hrvatska ne želi preuzeti ulogu regionalnog mentora nego pomoći svojim iskustvom jer je mirno i napredno susjedstvo u hrvatskom interesu.

(Hina)



Pisane vijesti