Premijer Milanović: Hrvatski građani zajedno grade budućnost

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_hrvatski_gradani_zajedno_grade_buducnost.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović nazočio je danas tradicionalnom okupljanju u povodu pravoslavnog Božića, koje priređuje Srpsko narodno vijeće.

U svom je obraćanju naglasio da se hrvatski građani razlikuju po etničkoj pripadnosti, ali da svi oni grade zajedničku budućnost te dodao da nikada nećemo potirati osjećaj posebnog identiteta bilo koje zajednice, a posebno srpske, jer je njen status u hrvatskom društvu povijesno, društveno i psihološki poseban. Teslina rečenica da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom nikada neće postati izlizana fraza, rekao je predsjednik Vlade. Želimo državu u kojoj se donose jasna pravila i u kojoj nema straha jer smo drukčiji po opredjeljenju i identitetu, zaključio je.

U izjavi novinarima, nakon domjenka, predsjednik Vlade Zoran Milanović ocijenio je da su trenutačni hrvatsko-srpski odnosi solidni i s velikim prostorom za napredak u obostranom interesu. Na pitanje opterećuju li te odnose međusobne tužbe, premijer Milanović je odgovorio da je tužba za genocid podnesena 1999., osam godina nakon teških zločina počinjenih protiv Hrvatske. Na tužbi se radi već 12 godina i u njoj su neki zahtjevi koje Hrvatska postavlja, rekao je predsjednik Vlade i zaključio kako o tome hoće li ih partneri u Beogradu ispuniti, ovisi svaki daljnji razgovor o sudbini te tužbe.



Pisane vijesti