Premijer Milanović o dogovoru Europske unije: Današnja odluka je napredak

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_o_dogovoru_europske_unije_danasnja_odluka_je_napredak.jpg

Čelnici 17 zemalja eurozone dogovorili su u petak na sastanku u Bruxellesu da se do kraja ove godine uspostavi mehanizam koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a, što je velik napredak jer eventualno spašavanje banaka neće opterećivati nacionalne proračune. "Potvrđujemo da se mora razbiti začarani krug između banaka i država. Komisija će uskoro predstaviti prijedloge jedinstvenog nadzornog mehanizma. Tražimo od Vijeća da te prijedloge hitno razmotri do kraja 2012. Kada se uspostavi jedinstveni nadzorni mehanizam koji uključuje i Europsku središnju banku, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) moći će izravno dokapitalizirati banke u eurozoni", kaže se u izjavi čelnika eurozone.

U izjavi novinarima, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je današnjom odlukom učinjen napredak te da će Europa definitivno morati ići u pravcu jačeg fiskalnog povezivanja i veće političke integracije. Europa je na svom dugom putu došla do točke ubrzanja, poput aviona na poletnoj pisti, nakon koje više nema odustajanja. Rekao je i da je dosadašnji sustav pregovaranja na nekoliko razina kompliciran pa se odluke donose s prevelikom odgodom. Taj je sustav dobar u vrijeme ekonomskog blagostanja, ali u vremenima krize ovakav mehanizam odlučivanja jednostavno nije dovoljno brz, obrazložio je premijer. Velika je to demokratska procedura, puno bavljenja sitnim detaljima što je dobro, međutim, u krizi to ne funkcionira kako bi trebalo, dodao je.

Odgovarajući na pitanje o privatizaciji brodogradilišta, premijer je ustvrdio da se na tome radi, da je model poznat i da ga treba dotjerati, te da je jako važno da Europska komisija da zeleno svjetlo na projekt, jer nakon dvadeset i više godina nepoduzimanja, u sektoru brodogradnje Hrvatsku čeka posao u pola godine, što baš nije jednostavno. Ali nemamo izbora, rekao je predsjednik Vlade, odluku moramo donijeti i sačuvati brodogradnju koliko god je to moguće više.



Pisane vijesti