Premijer Milanović: Poskupljenje struje i plina je nažalost realnost, na nama je da pokrenemo druge mehanizme

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_poskupljenje_struje_i_plina_je_nazalost_realnost_na_nama_je_da_pokrenemo_druge_mehanizme.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o poticanju zapošljavanja. Predstavljajući Prijedlog ministar Mirando Mrsić istaknuo je da se želi poticati poslodavce i dati im mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, a nezaposlenima omogućiti lakše zapošljavanje kroz stjecanje radnog iskustva, obrazovanja i uključivanje u posao nakon dugotrajne nezaposlenosti. Praksa s ovakvim zakonima postoji u svijetu i vjerujem da ćemo postići željene rezultate, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Između ostalog, raspravljalo se i o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona. Ministar financija Slavko Linić najavio je tri bitne promjene u izmjenama i dopunama ovog Zakona. Prva je mogućnost da se objavi popis poreznih dužnika za određene kriterije predviđene zakonom, druga je institut proboja pravne odgovornosti, a treća davanje mogućnosti prijeboja, rekao je ministar Linić.

Usvojen je i Plan provedbe projekta „Integralni razvoj lokalne zajednice“ kroz zajmove Europske investicijske banke u 2012. godini. Radi se o 200 projekata komunalne i socijalne infrastrukture u jedincima lokalne samouprave širom Hrvatske, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić.

Vlada je na sjednici donijela i odluke o poskupljenju struje i plina od 1. svibnja. Struja poskupljuje za 20%, a plin za 22%. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je kako cijene koje imamo su niže od cijena plina koje se ugovaraju.To sada usklađujemo te će zbog toga cijene plina skočiti za 22 posto, odnosno građani će plaćati 33 kune više mjesečno za plin, pojasnio je prvi potpredsjednik. Dobra vijest je da će se istovremeno smanjiti cijena plina za dio industrije, što uključuje i škole te bolnice. Njima će plin biti jeftiniji za 6,75 posto, dodao je ministar Čačić, čime se povećava konkurentnost hrvatskih proizvoda. Kad je u pitanju rast cijene struje, prvi potpredsjednik je objasnio da se ukupna cijena proizvodnje, prijenosa i distribucije struje za kućanstva povećava za 20 posto ili 40,24 kune za prosječnu hrvatsku obitelj. Premijer Milanović rekao je kako su ovo nažalost loše vijesti. Ovo je realnost, na ove stvari ne možemo utjecati, a na nama je da pokrenemo druge mehanizme, zaključio je.



Pisane vijesti