Premijer Milanović: Pozivanje na konsenzus je plemenito i dobrodošlo, ali na kraju dana netko mora donijeti odluku

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_pozivanje_na_konsenzus_je_plemenito_i_dobrodoslo_ali_na_kraju_dana_netko_mora_donijeti_odluku.jpg

„Svaka država je slučaj za sebe. I mi smo slučaj za sebe. Moramo tražiti svoje realno mjesto u realnom svijetu u kojem živimo. Možemo biti dobri“, rekao je danas predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović na obilježavanju Dana poduzetnika 2013., pod nazivom „Uloga poduzetništva u Europskoj uniji“.

Premijer je nastavio da je Hrvatska drugačija, da je imala tešku povijest i platila barem dvostruku cijenu za sve, ali kad se govori o uvjetima koje Vlada stvara i pokušava stvoriti, sve što radi, radi s ciljem ostvarivanja radnih mjesta, socijalne stabilnosti i sigurnosti. Što se tiče pozivanja na konsenzus, rekao je da je to plemenito i dobrodošlo, ali kao što se može vidjeti u povijesti moderne Europe, rijetko su se promjene u politici najuspješnijih država događale konsenzusom, već su to uvijek provodile neke vlade s nekom većinom. Premijer je i u svom obraćanju naglasio da možemo i moramo razgovarati, kritizirati se, tražiti konsenzus, ali na kraju dana netko mora donijeti odluku.

Što se tiče ukupnog poreznog opterećenja, premijer je istaknuo da ono nije povećano: „Govorimo o poreznom opterećenju za poduzetništvo. Nije korektno, radi građana, govoriti da je i povećanje PDV-a dio te jednadžbe. Hrvatski poduzetnici su dobili, u okvirima mogućega, mali prostor svježega zraka - smanjenjem doprinosa, smanjenjem PDV-a u turizmu, smanjenjem parafiskalnih nameta, i to su činjenice koje se mjere u milijardama kuna“, rekao je premijer, naglasivši da je to prostor za restrukturiranje onim poduzetnicima koji to žele i koji su to u stanju napraviti, a cijenu višeg PDV-a plaćaju građani.

„Mi smo išli svjesno na moguće rasterećenje gospodarstva. Morali smo smanjiti proračun, deficit, zaduživanje se povećavalo u svega nekoliko godina i to je naslijeđeno stanje, treba ga sanirati“, rekao je premijer i ponovio da Vlada s jedne strane rasterećuje gospodarstvo, privremeno opterećuje građane i smanjuje uvoz.

Govoreći o skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, predsjednik Vlade rekao je da država više ne može zaštiti poduzetnike: „Bilo je puno vremena da se oni koji znaju i koji su htjeli prilagode, da budu konkurentni. Oni koji nisu, bit će im teško. Država ne može više pomoći izravnim plaćanjima, izravnim plasmanima. Toga više nema“, zaključio je.

Također, kazao je i da će Vlada privatizirati sve ono što nije strateški i nacionalni interes: „To su prijenos električne energije, ne proizvodnja, nego prijenos. To je nacionalni monopol, to je nacionalni krvotok, to su određeni transportni pravci nafte i plina, to su šume, vode, to je ono što čini u fizičkom, prije svega u fizičkom smislu, Hrvatsku. Sve ostalo može i mora biti u kombinaciji privatnog i javnog kapitala, među ostalim, da bi se izbjegao politički klijentelizam i sve ono radi čega je Hrvatska danas još uvijek stigmatizirana kao korumpirana država“.

„Tvrdim da uvodimo red. Porezna presija je samo ime za porezni red, ne za porezni teror. U uređenoj državi porezi se plaćaju, pravila postoje“, nastavio je premijer, navevši fiskalizaciju kao dokaz reda u državi ili barem naznake reda, a istaknuo je i da imamo vrlo stimulativne zakone, kojima se oslobađa reinvestirana dobit. „Svaki investitor to vjerojatno vidi. I ključna riječ je povjerenje. Povjerenje poduzetnika u to da će se uloženi trud isplatiti. Povjerenje investitora da će ono što su uložili također biti sigurno i isplaćeno unatrag“, zaključio je predsjednik Vlade Milanović.

tekst govora predsjednika Vlade možete pročitati

ovdje



Pisane vijesti