Premijer Milanović s Donaldom Tuskom: Migracijska kriza nije krivnja Europe, ali moramo na nju odgovoriti

  • Slika /Vijesti/2015/rujan/01 rujna/ZM-TUSK.jpg

„Razgovarali smo o krizi migranta, o nečemu što trese i drma Europu i što još uvijek traži precizan i jasan odgovor. To je tema koja je toliko bolna i naporna, više nego opasna“, kazao je predsjednik Vlade Milanović

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas, u Banskim dvorima, s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. U izjavi za medije, kao glavnu temu današnjeg sastanka premijer Milanović izdvojio je migrantsku krizu. „Razgovarali smo o krizi migranta, o nečemu što trese i drma Europu i što još uvijek traži precizan i jasan odgovor. To je tema koja je toliko bolna i naporna, više nego opasna“, kazao je predsjednik Vlade Milanović, zaključivši da će o ovoj temi Europska unija raspravljati i na sljedećim sastancima Europskog vijeća.
 
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je da je s premijerom Milanovićem razgovarao o izazovima koji su pred Europom u nadolazećim mjesecima, a pitanje migracija svakako je najveći izazov. Najavio je da će se za dva tjedna sastati ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije kako bi procijenili situaciju na terenu i dogovorili sljedeće korake. „Migracijska kriza nije krivnja Europe, ali moramo učiniti više, na europskoj razini, kako bismo na nju odgovorili“, rekao je predsjednik Tusk ističući kako je nakon današnjeg sastanka s premijerom Milanovićem „puno više optimističan nego prije par dana“. Također je dodao da su razgovarali i o dnevnom redu sastanka Europskog vijeća koji će se održati u listopadu, te o gospodarskoj situaciji u Grčkoj, kao i o budućnosti Velike Britanije u Europskoj uniji. Razgovarali su i o situaciji na zapadnom Balkanu i o načinima na koje Europska unija može pomoći zemljama u regiji na putu prema većoj stabilnosti i prosperitetu. „Čvrsto vjerujem da je perspektiva proširenja naša najsnažnija prednost u promoviranju reformi i vrijednosti Europske unije. Nastavit ćemo činiti sve što možemo kako bismo pomogli zemljama u regiji na njihovom europskom putu“, rekao je predsjednik Europskog vijeća. 

Pisane vijesti | Zoran Milanović