Premijer Milanović u Bruxellesu: Pismo namjere između Hrvatske, Mađarske i Ukrajine oko gradnje plinovoda bit će sigurno potpisano

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_u_bruxellesu_pismo_namjere_izmedu_hrvatske_madarske_i_ukrajine_oko_gradnje_plinovoda_bit_ce_sigurno_potpisano.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, danas je u Bruxellesu, govoreći o zaključcima sastanka Europskog vijeća, izjavio da pitanje koje najviše zanima hrvatsku Vladu, osim tržišta na kojem će potrošači dobiti najbolju uslugu za najmanje novaca, jest pitanje i gdje će se plaćati porez.

Objasnio je da, dođe li do konsolidacije tržišta telekomunikacijskih usluga, odnosno do preuzimanja „malih“ od strane „velikih“, pa da u Europi za deset godina budu samo četiri velika pružatelja usluga, nije sigurno da će oni morati imati pravne osobe u Zagrebu, u Ljubljani, u Varšavi, nego u nekoliko najvećih europskih gradova, pa će onda možda i tamo plaćati porez na dobit, koja je ogromna. „To je nešto što me najviše zanima i protiv toga ćemo se boriti, da se tako nešto ne dogodi. PDV će se uvijek plaćati prema prebivalištu korisnika usluge, ali ćete se vjerojatno moći pretplatiti na uslugu pružatelja usluga koji ima sjedište u Luksemburgu, a živjeti u Zagrebu. Dakle, pitanje poreza je za nas najvažnije“, rekao je premijer. Dodao je da je Europa u tehnološkom smislu vrlo napredna, ali je tržište fragmentirano. „Vidjeli smo ulaskom u EU da je sve ipak pojeftinilo, a može još jeftinije i bolje. Ali ne na štetu malih država. Nama je to važno, mi od toga djelomično i živimo, kao i Slovenci, kao i Mađari, kao i Česi, Slovaci“, zaključio je.

Na pitanje o potpisivanju pisma namjere između Hrvatske, Mađarske i Ukrajine oko gradnje plinovoda, rekao je da će ono sigurno biti potpisano, a da je manje bitno hoće li to biti na ministarskoj ili premijerskoj razini.

O Ini i MOL-u premijer je kazao da je to, nažalost, postalo političko pitanje, ali ga se neće rješavati političkim sredstvima. Dodao je da se slaže sa zaključkom mađarskog predsjednika Vlade Orbana, koji je izjavio da očekuje da će se to pitanje riješiti ili mirnim suživotom ubuduće ili mirnim razlazom.

Također, predsjednik Vlade je pojasnio da je posjetom Vukovaru pokušao na ljudski način objasniti zašto je zakon važno poštivati. Na pitanje o izmjenama Ustava, premijer je kazao da je Vlada prva predložila nezastarijevanje teških ubojstava te da to za njega nije nikakva velika politička tema. „Naši motivi su istina, pravda i zakon za sve, i za zločine iz komunizma, i za one nakon komunizma“, rekao je. „Imamo svoj stav i taj stav, dakle da teška ubojstva ne zastarijevaju, treba svakoj pristojnoj i dobronamjernoj osobi biti prihvatljiv, ako nije, neka objasni zašto“, zaključio je.



Pisane vijesti