Premijer Milanović u Saboru: Nudimo novi model koji će Hrvatsku dovesti u bolju poziciju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_u_saboru_nudimo_novi_model_koji_ce_hrvatsku_dovesti_u_bolju_poziciju.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u svom je uvodnom obrazloženju Prijedloga Državnoga proračuna naglasio njegovo usmjerenje prema rasterećenju hrvatskog gospodarstva uz održanje prihodne i smanjenje rashodne strane. Po starom više ne ide, taj model je iscrpljen, a novo je nepoznato i izazovno, ponekad i mutno, ali na nama je da u okvirima mogućeg ponudimo promjene, jedan novi model za koji vjerujemo da će biti bolji i da će pridonijeti hrvatskom rastu, da će konsolidirati javne financije i Hrvatsku dovesti u bolju poziciju, ne spram međunarodnih kreditora, nego prema Hrvatskoj i našim građanima, rekao je premijer.

Pri izradi proračuna Vlada je vodila računa o granici rezanja nakon koje se Hrvatska gura dalje u recesiju, nakon koje proračun postaje običnom blagajnom. Premijer ističe kako bi bilo najtužnije da proračun doista postane samo blagajnom, bez razvojne funkcije i Vlada je vodila računa o točki do koje štednja ima smisla, a da se i dalje potiče razvoj.

Trebamo jaču Hrvatsku, koja će razgovarati sa svima, ali koja se neće tresti kad dolaze predstavnici rejting agencija i međunarodnih institucija, da ne ovisimo o tome, da sami budemo gospodari svoje suverenosti. Fiskalna suverenost je sva suverenost, ako si gospodar svoje blagajne, i sam privređuješ onda si neovisan. To je naš cilj, fiskalno suverena zemlja, neovisna o tuđoj pomoći. Tu se moramo mijenjati, naglasio je. Ovaj proračun donosi te promjene, on nije idealan, slušat ćemo prijedloge i kritike, ali ćemo na kraju morati donijeti odluke, jer politika se tiče prije svega odluka, zaključio je predsjednik Vlade.

Fonogram cijelog govora predsjednika Vlade pročitajte ovdje



Fonogram cijelog govora predsjednika Vlade pročitajte ovdje





Pisane vijesti