Premijer Milanović: Ulazimo u nešto što znamo da je dobro

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_ulazimo_u_nesto_sto_znamo_da_je_dobro.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, jutros je, prije rasprave u Hrvatskome saboru o Informaciji o tijeku i rezultatima pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji koju je pripremila Vlada Republike Hrvatske, u uvodnoj riječi naglasio kako je Europska unija dobra za Hrvatsku i može joj donijeti samo dobro.

„Kad Hrvatska uđe u Uniju, može promijeniti mišljenje, iako to niti jedna članica nije učinila. Europska unija je dobra za Hrvatsku, za ovu generaciju i za generacije koje dolaze, rekao je. „Europska unija nije panaceja i nije recept za sve probleme suverenih naroda, nacija i političkih zajednica, ona se mijenja, a na nama je da i iz sebe i iz Unije izvučemo najbolje i uđemo u Europsku uniju, ali i da Europska unija uđe u Hrvatsku“. O događajima zadnjih godina u Europskoj uniji koji se koriste kao argument za neulazak u Uniju, predsjednik Vlade smatra: „Što se tiče prosperiteta i bogatstva, ima još nekoliko zajednica koje se mogu mjeriti s Europskom unijom, ali boljeg od Europske unije nema. U ovoj krizi vidimo da postoje dobri i manje dobri, no za to su si sami krivi. Postoje oni koji na vrijeme poduzimaju reforme i one koji su u tome sporiji. Europska unija je i dalje najuređenija, sociološki, ekološki, ekonomski i regulacijski najzahtjevnija zajednica koju je ljudski rod ikada i igdje osnovao. S najvećim standardima zaštite ljudskih prava, tolerancije različitosti, ulaganja, poticaja, harmonizacije i izbjegavanja nejednakosti“ istaknuo je.
„Uvijek smo bili samo jedna suza na kiši i sad smo po prvi put država. Ovo je najjače što je Hrvatska ikad imala. Nama preostaju dvije mogućnosti, da ostanemo samostalni na konzervativni način ili da se priključimo europskom savezu kojeg smo proučavali zadnjih dvadesetak godina“, zaključio je.
Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potom je ponovila da članstvo u Europskoj uniji daje bolju priliku i šansu da Hrvatska izađe iz krize. Istaknula je da smo u procesu prilagodbe izgrađivali i državu, te da je najvažniji argument ulaska u Uniju stabilnost institucija i trajnost države, bez čega nema ničega drugog, ni ljudskih prava, ni gospodarskog oporavka.




Pisane vijesti