Premijer Milanović: Vlada neće ići ni u jedan projekt koji nije u maksimalnom javnom interesu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas u Umagu na poslovnoj konferenciji Croatia Business Open.

Tom prigodom premijer Milanović ustvrdio je kako štednja sama po sebi nije model i ona nas neće odvesti nikamo, ali moramo uvijek imati na umu da, ako ne budemo pazili, javni dug može brzo skočiti na više od sto posto BDP-a. "Naš model je uvjetovan našim okolnostima koje nisu niti okolnosti Grčke, niti okolnosti Latvije i Estonije. Mi smo išli u racionalne male promjene zato što ljudi ne žele i ne prihvaćaju radikalne promjene," rekao je premijer Milanović.

Osvrnuvši se na gospodarsku situaciju u Istri, kazao je kako treba učiniti sve da i ostatak Hrvatske bude barem na razini ove županije koja će se i dalje razvijati brže jer ima bolju polaznu osnovu. "Moramo biti solidarni, razumni kada donosimo političke odluke i ne smijemo ulaziti u megalomanske infrastrukturne projekte koje sutra neće imati tko financirati. Moramo utvrditi u čemu je naš interes," poručio je predsjednik Vlade dodavši kako se ne smije govoriti da je to rasprodaja nacije jer Vlada zasigurno neće ići niti u jedan projekt koji je za Hrvatsku štetan i za koji nije uvjerena da je u maksimalnom javnom interesu.

Osvrnuo se i na odlazak najkvalitetnijih kadrova iz Hrvatske ustvrdivši kako linearnog pravila nema jer čak i zemlje koje su najviše ulagale u obrazovanje danas ne znaju što će s obrazovanim ljudima i njihovim diplomama. „Ne odlaze oni trbuhom za kruhom nego mozgom za kruhom jer je mozak organ koji troši najviše kalorija", zaključio je premijer Milanović.

Na konferenciji "Croatia Business Open" u Umagu sudjelovali su i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar turizma Darko Lorencin te ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.



Pisane vijesti