Premijer obišao infrastrukturu za uvođenje u operativnu uporabu aviona Rafale; Izgradnja kompleksa teče prema planu

  • Slika /Vijesti/2023/Prosinac/11 prosinac/VRH_8996.jpg

Izgradnja infrastrukturnog kompleksa za uvođenje u operativnu uporabu 12 borbenih aviona Rafale u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu teče planiranom dinamikom, a kompleks vrijedan nešto manje od 37 milijuna eura obišao je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu u Velikoj Gorici i obišao infrastrukturu za uvođenje u operativnu uporabu borbenih aviona Rafale.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, koji su u izjavi novinarima po obilasku kompleksa ukupne površine oko 20.000 metara četvornih izrazili zadovoljstvo viđenim te dinamikom radova.

Prva četiri aviona Rafale u Hrvatsku bi trebala stići u travnju i svibnju, a potom po jedan kako će biti dovršavani, potvrdio je Anušić te naveo da cijeli kompleks za njihov prihvat vrijedi nešto manje od 37 milijuna eura, a bit će završen na vrijeme.

Završetak radova na infrastrukturi za uvođenje u operativnu uporabu Rafalea predviđen je do kraja prvog kvartala iduće godine, a obuhvaća izgradnju nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje  motora, skladište pričuvnih dijelova te hangara za smještaj aviona.

Hangar za održavanje bit će namijenjen za redovno i korektivno održavanje do četiri aviona istovremeno, a na katu će se nalaziti prostorije za tehničko osoblje koje u njemu radi, a u hangaru za održavanje motora bit će namjenski radionički i testni te uredski prostori.

Vlada usmjerena jačanju borbenih sposobnosti Oružanih snaga

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved rekao je da se s radošću iščekuje dolazak prvih borbenih zrakoplova. Podsjetivši da je u Hrvatsku stigao i prvi kontingent borbenih oklopnih vozila Bradley, poručio je kako je sve to snažna poruka Vlade usmjerena prema jačanju borbenih sposobnosti Oružanih snaga.

Zadovoljstvo viđenim izrazili su i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec koji su naglasili kompleksnost infrastrukture nužne uz borbene zrakoplove.

"Sve to zajedno dat će nam  jednu novu sposobnost, sposobnost zaštite i obrane hrvatskog neba i za sada projekt ide planiranom dinamikom. Nadamo se da ćemo po planu uskoro imati priliku vidjeti i naše avione u zraku", rekao je Hranj.

Dob od 45 godina za odlazak iz službe je preniska

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Anušić kazao je da vojnici napuštaju Oružane snage s 45 godina, a podizanjem dobi za odlazak na 50 godina ministarstvo nastoji riješiti problem njihove egzistencije jer bi u tom slučaju ostvarili pravo na barem minimalnu mirovinu.

"Naši vojnici napuštaju oružane snage s 45 godina, što je po nama niska dobna granica. Podizanjem na 50 godina mi rješavamo problem njihove egzistencije nakon izlaska iz oružanih snaga, tj., ostvaruju pravo na minimalnu mirovinu ili mirovinu u cijelom iznosu", rekao je.

Ministar je napomenuo da se o navedenom problemu već duže vrijeme razgovara, a predloženim izmjenama koje će vlada ubrzo poslati u saborsku proceduru radi se na kvalitetnijoj i boljoj brizi o vojnicima, časnicima i dočasnicima.

Osim toga, Ministarstvo obrane nastavlja raditi na unapređenju materijalnih radnih prva svih djelatnika oružanih snaga, istaknuo je Anušić.

Osvrnuo se i na završetak isporuke obalnih ophodnih brodova iz splitskog brodogradilišta Brodosplit.

"Pregovori idu dalje, odrađeni su razgovori s institucijama koje sudjeluju u financiranju i koje posreduju u realizaciji tog velikog projekta i u ovom trenutku mogu samo reći da imamo naznake da bi se taj problem mogao u dogledno vrijeme početi rješavati. Konkretne informacije još ne mogu reći", zaključio je Anušić.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti