Premijer Orešković nakon neformalnog sastanka u Berlinu: Hrvatska stajališta su vrlo jasna i nepromijenjena

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/kolovoz/27 kolovoza/_GUN2130.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sudjelovao je danas, u Berlinu, na radnom sastanku predsjednika vlada, čiji je domaćin bila savezna kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel. 

Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar, predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov te savezni kancelar Republike Austrije Christian Kern.

Po povratku u Zagreb, premijer Orešković dao je izjavu za medije u kojoj je naglasio kako se radilo o neformalnom, uspješnom, sastanku, o četiri glavne teme. Prva tema bile su izbjeglice odnosno migranti, pri čemu su raspravljali o sporazumu između Europske unije i Turske. „Zaključili smo da nam je u interesu da se sporazum i svi ti kriteriji ispune“, rekao je premijer dodavši da su razgovarali i o izbjeglicama iz Afrike u Italiji. Druga tema o kojoj je bilo riječi bila je digitalizacija Europe, odnosno načini na koji bi se trebale ujediniti europske mreže. Zatim su razgovarali o ekonomiji, pri čemu je premijer Orešković naglasio da su svi hrvatski indikatori pozitivni, da raste BDP, a padaju deficit, dug i nezaposlenost. Zadnja tema o kojoj su danas razgovarali bila je unutarnja i vanjska sigurnost, odnosno načini na koje će se zajedničkom suradnjom i razmjenom informacija sprječavati potencijalni napadi.
 
Najavio je da će se sljedeći tjedan, uoči sastanka čelnika država članica EU u Bratislavi, čuti s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, što će poslužiti kao priprema za bratislavski sastanak.
 
Naglasivši ponovo kako je današnji sastanak bio neformalne prirode, predsjednik Vlade kazao je da su stajališta i pozicije Republike Hrvatske već postojeće i nepromijenjene, a ako se budu mijenjale, najavio je da će se konzultirati. Dodao je kako će se idući tjedan sastati s predsjednicom Republike Hrvatske te je upoznati s glavnim temama o kojima se danas razgovaralo, ističući kako predsjednica zna koja su hrvatska stajališta. „Naša je pozicija vrlo jasna i nije bilo ni prilike da se ona promijeni, tako da se nadam kad se nađemo i kad predsjednica čuje o čemu smo pričali, da će situacija biti puno jasnija“. Naglasio je i kako će se, ukoliko dođe do novih tema,  konzultirati i s predsjednicom i s Vijećem za nacionalnu sigurnost i s ministrima, kao što je to bio slučaj i do sada, te da se protokol odnosno način na koji Republika Hrvatska definira svoje pozicije neće promijeniti.
 
Upitan je li se razgovaralo o mogućem scenariju ponovnog otvaranja balkanske rute, premijer Orešković je rekao da je to uvijek jedan rizik, ali i naglasio da su Europa i Turska ekonomski povezane te da u ovom trenutku nisu zabrinuti. „Situacija je stabilna, ali ćemo je pratiti pa ćemo vidjeti“.  

 

Pisane vijesti